Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Veckan som gick: Tränarkris, padelkrig och väpnat rån

Vad minns du från nyhetsveckan i Blekinge?
Blekinge • Publicerad 14 september 2019
Foto: Staffan Lindbom, Erik Abel/TT, Joel Petersson

I måndags kom beskedet att Karlskrona HK:s tränare Phil Horsky lämnar sin post, bara elva dagar före premiären. Anledningen som officiellt angetts är familjeskäl.

– Jag känner mig stressad och behöver ta hand om familjen. Det är inget annat än så, sade han till Blekingesport.

Annons

Krönikören Björn Skarpsvärd är dock tveksam. ”Att klubben väjer att dra det utslitna familjekortet är ett lågvattenmärke, men det ser väl bäst ut för båda parter och för framtida uppdrag”, skrev han i en kommentar.

Samma dag - i måndags - kom nyheten om att Funktionsstödsförvaltningens chef Kristina Tercero i Karlskrona lämnar sitt uppdrag.

”Den förtroendekris som uppkommit i funktionsstödsförvaltningen gör att vi är eniga om att det är bäst för verksamheten att någon annan tar över”, säger kommundirektören Carl-Martin Lanér, i ett pressmeddelande.

Inom ett år kommer Karlskrona kommun att behöva lägga nästan 800 000 kronor i kostnader för att rekryterna nya förvaltningschefer.

Den senaste tiden har sex toppchefer valt att lämna sina jobb.

De senaste tio åren har totalt 464 barn och ungdomar upp till 19 år tagit sina liv i Sverige, enligt ny statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. I Blekinge är självmordstalen bland ungdomar lägst.

I veckan kunde du också läsa om problem med vildkatter i Kallinge och om vilka jobb som för tillfället är hetast i Blekinge.

I tisdags var det exakt 15 år sedan den svåra tågolyckan i Nosaby utanför Kristianstad. Vittnet Jeanette Ekström var ute och gick med sin vallhund längs ett promenadstråk intill banvallen och blev den som slog larm först. Hon var bara en hårsmån från att bli överkörd av det sladdande tåget.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Först nu efter förstår jag hur nära det var, sa hon till Sydöstran.

På tisdagskvällen utsattes en livsmedelsbutik i Karlskrona för ett väpnat rån. Rånarna ska ha kommit över kontanter och lämnade sedan butiken till fots.

Annons

På fredagen begärdes två personer häktade i fallet.

Under natten mot onsdagen totalförstördes tre bilar i en brand i Karlshamn. Enligt räddningstjänsten fanns det hot om spridningsrisk till närliggande bilar.

Första husköpet för Henrik och Hanna Ohnback, och 14 månader gamla dottern Nora i Rödeby, blev inte som familjen tänkt sig.

Redan i våras upptäckte de mögel- och fuktskador, men ännu har de inte fått besked om skadorna täcks av försäkringen.

I vinter kan blekingarna boka Sälen-trippen från Ronneby via Bromma, skrev vi i veckan.

Flygbolaget Bra lägger nu till Ronneby på listan av städer att boka flyg till Sälen Trysil Airport.

I Ronneby har också ett lokalt padelkrig blossat upp, kunde vi rapportera i veckan. Detta eftersom två olika aktörer planerar att att öppna padelhallar.

Restaurangen som låg i Kronohäktet i Karlskrona begärdes i veckan i konkurs. Lokalerna innehåller även ett vandrarhem men detta ska drivas vidare av fastighetsägaren.

För två år sedan köpte Karlshamns kommun en travbana för 8 miljoner kronor. Nu är det dags för anläggningen att få en ny ägare när området läggs ut till försäljning.

Annons

På fredagen kom nyheten att Sölvesborgs politiska ledning med SD, M, KD och SoL-partiet vill införa en mer traditionell flaggpolicy, vilket gör att regnbågsflaggan och andra flaggor än den svenska fanan inte åker upp vid kommunhuset framöver.

Prideflaggan har hissats på kommunhuset varje år sedan 2013. Reaktionerna på förändringen lät inte vänta på sig.

– Det handlar om ett motstånd mot symbolen för människors lika värde och det kan vi aldrig acceptera, säger Sophia Ahlin, moderatpolitiker i Karlskrona, ordförande i föreningen Karlskrona Pride och vice förbundsordförande för Öppna Moderater i en kommentar.

Liberalen Barbro Westerholm som var generaldirektör på Socialstyrelsen när myndigheten 1979 avskaffade sjukdomsbegreppet av homosexualitet reagerade också starkt och sade i ett pressmeddelande:

– Att förbjuda prideflaggan är ett slag mot arbetet för de mänskliga rättigheterna.

Mattias NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons