Nyheter

Veronica och Fredrik är digitala nomader

Europa Artikeln publicerades
Veronica och Fredrik Håård tillbringar sommarhalvåret i sin segelbåt.
Foto: privat
Veronica och Fredrik Håård tillbringar sommarhalvåret i sin segelbåt.

Digital nomad är en livsstil som vuxit fram alltmer under senare år: folk som inte har någon fast adress, utan reser runt och försörjer sig via laptop och mobiltelefon.

2014 lämnade Veronica och Fredrik Håård huset utanför Karlskrona, packade ner sina grejer i en segelbåt och gav sig iväg.

Sen dess har de inte haft någon fast adress, utan seglar under sommarhalvåret och tillbringar vintern på olika ställen i södra Europa.

Båda sköter sina jobb mobilt. Fredrik Håård är frilansande datakonsult och Veronica Håård jobbar med logistikplaneringsföretaget Visual Units.

Jag skickade några mailfrågor till dem, och fick ett snabbt svar från Fredrik:

Var har ni varit med båt i sommar, och var och hur ska ni bo i vinter?

– Ja, den här sommaren har vi mest seglat runt i Stockholms yttre skärgård, och kommer ligga i tills mitten-slutet av September, sedan går vi i land och reser söderut över vintern (först Spanien, sedan Portugal). Vi valde att stanna i Stockholms skärgård i år eftersom vi tidigare egentligen mest passerat på väg någon annanstans,

Hur fungerar det med en kringresande livsstil och era respektive jobb - svårigheter, fördelar?

– Det är lättare och lättare - EU-lagstiftningen runt roaming gjorde det enklare med mobilt internet, och det blir bättre täckning på de flesta ställen.

– Förra och förrförra året seglade vi runt norra Östersjön, första året upp till Örnsköldsvik, och förra året från Örnsköldsvik runt förbi Kemi och ned finska sidan till Åland och tillbaka till Stockholm. En enda gång hade vi inte tillgång till tillräckligt snabbt internet.

Svårigheterna är väl framförallt sådant som måste göras med personliga besök - vissa bankärenden till exempel - men det blir mindre och mindre man inte kan sköta via internet.

– Som konsult väljer jag ju bort många uppdrag också, antingen för att de är för omfattande eller för att de är på plats under en längre tid, så det är ju inte det bästa sättet att blir rik på, direkt. När vi reser och rör på oss mycket, är det orealistiskt att tro att man jobbar mer än 50-60% utan att slita ut sig.

Är det här för alltid, eller ett övergående stadium i livet? Vad skulle kunna få er att bli fast boende igen?

– Det vet vi inte =) vi antar att vi kommer sluta någon gång, men bara om vi tröttnar. Som det är nu tror vi inte vi skulle klara att sitta på samma ställe år efter år, men det kan ju ändras. Vi ser många fantastiska hus när vi reser, och har många idéer om var vi skulle vilja bo om vi ska slå oss ner.

Hur vanligt tror ni att det är är det med digital nomadism?

– Det beror nog på vad man menar. Många yngre (20-30?) verkar resa i billigare länder (Asien, Sydamerika, Östeuropa) och arbeta, men sällan på ett hållbart sätt - de flesta håller på ett år eller två innan de får slut på pengar eller tröttnar. Bara ett fåtal bygger en karriär och ett liv utan fast boplats över tid. Mycket beror det väl på att många tröttnar på att resa ensamma, och man ska ha tur för att hitta någon man vill leva med som delar samma intresse för att resa - de flesta vill ju trots allt ha en plats att kalla sin egen, tror jag, skriver Fredrik Håård.