Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vill bota budgetbrist med eget kapital

Landstingets negativa budgetutveckling kan hejdas - genom att gräva i de egna fickorna. Det menar i alla fall oppositionen som lade fram ett överraskande alternativ under måndagens landstingsfullmäktige.
Blekinge • Publicerad 12 februari 2018
Alexander Wendt (M).
Alexander Wendt (M).Foto: Mattias Mattisson

Förra veckan träffades landstingspolitikerna för ett extrainsatt krismöte med anledning av det stora ekonomiska underskottet i verksamheten. Under mötet beslutade landstingsstyrelsen om ett nytt åtgärdspaket. Bland annat ska kostnaderna för hyrläkare minskas med minst 60 miljoner kronor och primärvården, tandvården och Blekingesjukhusets budgetar tillförs 37,2 miljoner kronor.

Under måndagen hölls landstingsfullmäktiges ordinarie sammanträde. Då skulle förslaget beslutas, under punkt sju - Prognos- och åtgärdsförslag Landstinget Blekinge 2018.

Annons

Kalle Sandström (S) började med att dämpa talet om kris.

– Vi befinner oss inte i något ekonomiskt kaos eller kris. Vi vet vart pengarna tar vägen.

Oppositionen med Nils Ingmar Thorell (L) i spetsen intog talarstolen strax efter. Han menar att risken för en skattehöjning är påtaglig.

Oppositionslandstingsrådet Alexander Wendt (M) hakade på och började med att yrka bifall till åtgärdsförslaget. Men sen kom han med ett överraskande tillägg.

– Vi måste ställa oss frågan vad vi kan göra här och nu. Majoriteten vill bromsa sig ur uppförsbacken. Den tillträdande majoriteten, vilken det än blir, kommer tvingas till en skatteökning till hösten, om vi inte tar tag i problemen nu, säger han.

Förslaget han kommer med går ut på att landstinget ska ta av de egna kapitalet för att få till snabba förändringar.

– Vi måste börja nu, och då menar jag nu - 2018. Förvaltningarna vet vad som behöver göras och vad som krävs. Våga tänk offensivt genom att ta medel ur det egna kapitalet, över en väl avgränsad tid och ekonomi, för att snabbare ta oss till brytpunkten då intäkterna överskrider kostnaderna.

Han öppnade upp för att få till en diskussion om förslaget. Om en enighet kan nås menar han att ett beslut skulle kunna tas redan under våren.

Hur enigt det blir återstår att se, reaktionerna från de majoritetspolitiker som tog till orda var blandade. Kalle Sandström sa att det inte var helt oväntat att det kom ett förslag.

SD:s Björn Nurhadi var starkt negativ och menade att moderatens förslag innebär att man lånar av framtida generationer.

Annons

Efteråt menar Wendt att strategin med det överraskade inlägget var att inte få ett direkt nej.

– Hade vi kommit med ett konkret förslag hade det varit lätt för majoriteten att rösta nej. Nu kan frågan leva och diskuteras, säger han.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons