Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ville varna BTH - fick livet raserat ännu en gång

Mannen som Frida säger våldtog henne under flera års tid visade sig jobba på BTH och dagligen ha kontakt med många unga människor.
Men när Frida ville varna skolan för mannen gick allt snett. Konsekvensen blev att Frida tvingades byta identitet.
Blekinge • Publicerad 19 oktober 2019 • Uppdaterad 27 oktober 2021
Mannen som anklagas för våldtäkt jobbar på BTH.
Mannen som anklagas för våldtäkt jobbar på BTH.Foto: Mattias Mattisson

Frida berättar att mannen hittade henne på en sida på internet när hon var 14 år gammal, och fick henne att tro att han var mycket yngre än han i själva verket var. När de träffades första gången våldtog han henne, och övergreppen fortsatte sedan under fyra års tid.

Hon berättade inte för någon förrän flera år senare då hon gick igenom en kris i livet. Då berättade hon för familj och vänner och i samband med det polisanmälde hon mannen. Men hon ville också ta kontakt med hans arbetsgivare då han genom jobbet kommer i kontakt med många unga människor.

Annons

Tanken på att han skulle kunna utnyttja någon av studenterna på BTH gav Frida ångest och fast att hon var livrädd bestämde hon sig hösten 2017 för att ta kontakt med skolan. När hon inte fick tag på kuratorn ringde hon HR-avdelningen och fick prata med en kvinna som bad henne att komma på ett möte så snart som möjligt. När hon kom dit anslöt mer personal.

– Jag berättade för dem vad som hade hänt och de blev tagna. Jag ville att de skulle se över sin personal bättre och förhindra att någon skulle hamna i beroendeställning till honom.

Olyckliga omständigheter gjorde att mannen snabbt fick veta att Frida var på skolan. Han blev därför direkt ombedd att lämna sitt arbete.

När Frida en stund senare var på väg till sin bil fick hon ett samtal från en av kvinnorna på HR-avdelningen som bad henne att skynda sig tillbaka då de var rädda att mannen skulle kunna göra henne illa.

Personalen på BTH tog kontakt med polisen, men där fick de inte direkt någon hjälp.

– Så de bestämde att jag och min familj skulle köras till ett hotell. Där stannade jag ett dygn. Jag fick höra att mannen hade blivit avstängd men att de sa utåt att han var förkyld. De lovade att höra av sig, men sedan dess har jag inte hört av dem.

Kvinnojouren fick komma och hämta Frida och hon fick ett skyddat boende. Hon fick också hjälp att få skyddad identitet. Det innebar att hon i princip tvingades bryta helt med sitt gamla liv. Hon kunde inte höra av sig till sina vänner, fick sluta på sitt jobb och flytta från sitt hem. Hon har också bytt namn för att göra det så svårt som möjligt för mannen att hitta henne.

Mannen fick efter några dagar komma tillbaka till sitt jobb igen men utan att Frida meddelades.

– Jag känner att jag har blivit så sviken. När jag gick till BTH och berättade tänkte jag inte att det skulle bli så här. Jag har fått betala ett väldigt högt pris för detta, och så kan de inte ens höra av sig.

När detta hände jobbade varken Mats Viberg eller Fredrik Sjöström på BTH men i dag är de rektor respektive HR-chef. De är båda informerade om vad som hände för två år sedan. De berättar att polisen rådde skolan att lämna över saken till dem.

Annons

– Och det är ju en polissak. Vi kan inte bedriva egna brottsutredningar på skolan, säger Fredrik Sjöström.

– Eftersom polisen lade ner utredningen är det svårt för oss att göra någon annan bedömning, säger Mats Viberg.

Det finns rutiner för hur man ska agera vid anklagelser om sexuella trakasserier, men de gäller för personal och elever. Eftersom Frida egentligen inte har någon koppling till BTH försvårar det bedömningen något.

Frida anklagar mannen för våldtäkt mot barn och han jobbar kvar på skolan. Har ni förtroende för honom?

– Ja det har vi. Det är svårt att veta hur vi ska förhålla oss till detta och om det är sant eller inte. Men han är inte dömd för något. Polisen har bedömt att det inte går att styrka brott. Han är omtyckt på jobbet och vi har inga indikationer på att något har hänt här. Det är omöjligt för oss att agera på något sätt, det har vi ingen grund för, säger Mats Viberg.

– Ord står mot ord. Det hade varit förfärligt om vi hade agerat och sedan visar det sig att han är oskyldig. Det måste man vara extremt försiktig med, säger Fredrik Sjöström.

Det fick stora konsekvenser för Frida att mannen fick veta att hon var på skolan och berättade. Hade ni kunnat sköta det annorlunda?

– Det var tyvärr olyckliga omständigheter som gjorde att han blev informerad direkt, säger Mats Viberg.

Hon är också besviken över att inte någon från BTH hörde av sig till henne och berättade hur ni gick vidare med saken. Kunde ni ha ringt henne?

– Jag pratade med personalen på HR-avdelningen och de säger att de försökte ringa till henne efteråt men att de inte fick tag på henne, säger Fredrik Sjöström.

Fotnot: Frida är ett fingerat namn.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons