16-åring räddade Helsingborg

Drygt två och ett halvt år efter den degraderingen till superettan var Henrik Larsson tillbaka på Olympia. Då räddade den 16-årige målvaktsdebutanten Ian Pettersson Helsingborg och fixade 1–0-segern mot Sirius.
Fotboll • Publicerad 15 juli 2019
Ian Pettersson räddar ett skott i sin A-lagsdebut.
Ian Pettersson räddar ett skott i sin A-lagsdebut.Foto: Andreas Hillergren/TT

Den 20 november 2016 är en av de värsta dagarna i Helsingborgs IF:s historia. Inte nog med att klubben åkte ur allsvenskan för första gången på 24 år.

Maskerade Helsingborgsfans tog sig in på planen på Olympia efter slutsignalen mot Halmstad. Några av dem knuffade spelaren Jordan Larsson och drog demonstrativt av honom matchtröjan. Bara tre dagar efter degraderingen kom beskedet att Henrik Larsson, Jordans pappa och manager för Helsingborg då, och klubben gick skilda vägar trots ett år kvar på kontraktet.

HIF inledde årets allsvenska med en dålig vår och tränaren Per-Ola Ljung fick sparken den 15 juni. In kom, till mångas förvåning, Henrik Larsson igen.

Dramatisk seger

Efter en seger och en oavgjord på två bortamatcher gjorde Larsson på måndagen sin första match som nygammal tränare på Olympia.

Och han fick en seger, men det var inte utan dramatik.

16-årige Ian Pettersson är fostrad i Helsingborgs AIS (Hais i folkmun i Helsingborg) och kom till Helsingborgs IF som 12-åring.

Den här säsongen hade han som mål att få spela i U21-laget. Nu fick Pettersson hoppa in och debutera i klubbens A-lag när förstemålvakten Kalle Joelsson tvingades kliva av på grund av skada redan i den 39:e minuten.

Sirius dominerade matchen i första halvlek. Gästerna hade spelövertaget, kreativiteten och det bättre presspelet. Philip Haglund hade den bästa chansen, en nick i stolpen, i den 25:e minuten.

Landgren klev fram

Hemmalaget fick i stället utdelning i andra halvlek. Andreas Landgren gjorde 1–0 till Helsingborg i den 50:e minuten på en retur.

Sirius var inte lika bra i andra halvlek. Men Sam Lundholm sköt i stolpen i slutminuterna och innan dess gjorde Ian Pettersson sin första räddning i allsvenskan. Philip Haglund fick till en bra nick i den 77:e minuten, men Pettersson var fint med och räddade segern åt Helsingborg.