Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

AI skriver färdigt Beethovens tionde symfoni

Några utkast i en anteckningsbok. Det var allt Ludwig van Beethoven hann komponera på vad som skulle ha blivit hans tionde symfoni.
Nu ska en artificiell intelligens färdigställa verket.
Musik • Publicerad 14 december 2019
En kopia av originalpartituret till Beethovens nionde symfoni. Arkivbild.
En kopia av originalpartituret till Beethovens nionde symfoni. Arkivbild.Foto: FRANKA BRUNS/AP/TT
Beethoven firas stort nästa år. Arkivbild.
Beethoven firas stort nästa år. Arkivbild.Foto: AP/TT

Bakom projektet står ett gäng musikvetare och programmerare som nu kämpar mot klockan för att bli klara lagom till kompositörens 250-årsjubileum nästa år.

I projektet har AI:n fått bekanta sig med Beethovens samlade verk. Utifrån vad den fått lära sig komponerar den möjliga fortsättningar på symfonin.

Annons

Resultatet ska framföras av Beethovenorkestern i tonsättarens födelsestad Bonn 28 april nästa år som en del av jubileumsfirandet.

– Det här är helt nytt territorium. Vi musiker har delade meningar om saken, säger orkesterns dirigent Dirk Kaftan.

"Imponerande framsteg"

Datorns första musikstycken var för upprepande och mekaniska, men sedan dess har algoritmen blivit bättre och de senaste alstren låter lovande, enligt de ansvariga.

– Framstegen har varit imponerande, även om datorn fortfarande har mycket kvar att lära, säger Christine Siegert, som är arkivchef på museet och kulturinstitutionen Beethoven-Haus i Bonn.

Den brittiske kompositören och musikprofessorn Barry Cooper, som 1988 själv skrev en hypotetisk första sats till symfonin, är dock inte imponerad.

"Inte ens i närheten"

– Jag lyssnade på ett kort utdrag av vad som skapats. Det lät inte ens i närheten av en övertygande rekonstruktion av vad Beethoven avsåg, slår han fast.

Tidigare har liknande AI-experiment baserade på verk av Bach, Mahler och Schubert misslyckats med att imponera på musikkännare. I ett projekt i år gjordes ett försök att komponera färdigt Schuberts åttonde symfoni med hjälp av maskininlärning, men enligt vissa kritiker lät resultatet mer som musik i en Hollywoodfilm än som ett verk av den österrikiske kompositören.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons