Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Börsfesten har bara börjat – eller?

Börsfesten har nu pågått i två veckors tid.
Vad eller vilka faktorer kan skaka om marknaden?
Här ger analytiker svar på frågan.
Ekonomi • Publicerad 28 oktober 2019
Glada miner på Wall Street. Världens börser har stigit kraftigt den senaste tiden. Arkivbild.
Glada miner på Wall Street. Världens börser har stigit kraftigt den senaste tiden. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Det började strax innan rapportsäsongen drog igång och har sedan dess bara fortsatt. När Stockholmsbörsen på måndagen stängde var det efter den 14:e handelsdagen i rad med stigande kurser. Det är en tangering av rekordet från september 2017 och den småsparare som varit med under resan har sett hur det breda OMXS-index stigit drygt sju procent.

TT har pratat med analytiker kring uppgången och hur man ser hur på den närmaste tidens utveckling.

Hur anmärkningsvärd är uppgången?

Annons

Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Chevreaux:

– Tittar vi på längden på uppgång är den väldigt ovanlig. Bakgrunden är att vi gick in i oktober med extremt lågt ställda förväntningar och inställningen att det skulle krascha. När man sedan sitter med mycket kapital och marknaden rör sig åt andra hållet blir man tvungen att investera.

Mattias Sundling, aktiestrateg, Danske Bank:

– Så länge folk inte tror att recessionsrisken är alltför stor så köper man aktier, man har inget annat val. Recessionsrisken har dessutom minskat då amerikanska Fed (centralbanken) liksom ECB (Europeiska centralbanken) har svängt samtidigt som det anses att riskerna med brexit och handelskrig har minskat.

Mattias Eriksson, fondförvaltare, Coeli:

– Det är häpnadsväckande att den gått så starkt när vi haft en rapportperiod som pekat på svaghet rakt igenom. Vi är på ett sluttande plan men börsen går nu bra då man tror på en mild konjunkturavmattning. Man är väldigt förlåtande samtidigt som det finns en fascinerande räntemiljö där det är svårt att hitta alternativ.

I veckan kommer en mängd makrostatistik, vad blir viktigast för börsen?

Martin Guri:

– Nummer ett är Fed:s besked. Inte själva sänkningen i sig för den är fullt diskonterad, utan den framtida vägen och vad man tänker sig man ska göra. Marknaden har prisat in att amerikanska centralbanken ska fortsätta sänka räntan ned till en procent nästa sommar. Skulle det finnas något i kommunikationen som signalerar något annat skulle det kunna mottas väldigt negativt. Nummer två är inköpschefsindex för den pekar på vart den cykliska sidan av ekonomin är på väg.

Mattias Sundling:

– Den viktigaste siffran i veckan är inköpschefsindex från Kina. Alla vet att det står och faller väldigt mycket med vad som händer i Kina. Får du bra siffror från Kina kan optimismen ökas på ytterligare och det motsatta skulle ge oro kring konjunkturcykeln.

Annons

Mattias Eriksson:

– De svaga makrosiffrorna har ju inte fått något gehör hos investerare hittills så jag har svårt att se att det ska göra det nu. Å andra sidan måste något få börsen på fall.

Vad skulle kunna skaka om börsen?

Martin Guri:

– Jag tror att det kommer tuffa förbi den här veckan utan större problem. Drivkrafterna bakom uppgången finns till stor del kvar. Det skulle kunna få hela sentimentet att förändras är om amerikanska centralbanken byter fot och man får börja omvärdera deras syn på räntebanan.

Mattias Sundling:

– Brexit tror jag inte har så stor betydelse. Handelskriget däremot har en avgörande betydelse. Jag tillhör dom som anser att handelskriget fortfarande är väldigt osäkert och det man kommit överens om inte betyder någonting. Jag kan inte riktigt se vad som ska driva på börsen ytterligare. Jag tror att vinsterna revideras ned och det har vimlat av vinstvarningar från bland annat tyska bolag.

Mattias Eriksson:

– Handelskriget har det stått mycket om i medier men det är ingenting som aktiemarknaden brytt sig om. Gällande brexit är det väl ingen som tar det på allvar. Man ser hur farsartat det hela är. Vi får se om det får något genomslag om det nu någonsin blir en brexit. Jag har svårt att se att sådana välkända och genomanalyserade faktorer kommer påverka utan jag antar att det blir något oväntat. Det finns ju diverse krutdurkar i världen som kan explodera naturligtvis.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons