Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Därför förlorade Stockholm OS-omröstningen

Det var inte de långa avstånden som sänkte Stockholm-Åre i omröstningen om vinter-OS 2026.
Det handlade om det svaga folkliga stödet och att Stockholm inte skrev på värdstadskontraktet.
Olympiskt • Publicerad 24 juni 2019
Gunilla Lindberg med tårar i ögonen efter beskedet att Sverige inte får OS 2026. Till vänster syns Stefan Holm som också var med i den svenska kampanjen.
Gunilla Lindberg med tårar i ögonen efter beskedet att Sverige inte får OS 2026. Till vänster syns Stefan Holm som också var med i den svenska kampanjen.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den svenska ledamoten i Internationella olympiska kommittén, Gunilla Lindberg, visste att loppet var kört redan i söndags då IOK fick utvärderingskommissionens rapport.

Ändå kunde hon inte hålla tårarna borta när Thomas Bach läste upp "Milano-Cortina" och italienarna i kongressalen i Lausanne började jubla.

Annons

– Det känns verkligen som ett nederlag, för jag tycker att vi hade ett fantastiskt koncept, där idrotten och politiken drog åt samma håll, så det känns så tråkigt, säger hon med rödögda ögon.

– Men enligt utvärderingsrapporten var vårt koncept en högrisk, man förstår inte våra garantier. Vi har jobbat hela våren för att få rätt papper och jag vet inte om vi har andra lagar i Sverige än i andra länder. Det räckte i alla fall inte med löften enligt "letter of intent" utan de ville ha "härmed garanterar jag".

Lindberg säger att hon trots allt är jätteglad över att Sverige fick 34 röster, mot Milano-Cortinas 47, trots att man ansågs som ett högriskprojekt.

– De var ju i princip tillsagda att rösta på något annat, säger Lindberg.

Färre färdiga arenor

Thomas Bach talade klarspråk under presskonferensen tillsammans med vinnaren Milano-Cortina. IOK ansåg inte att Sverige var redo för spelen för att Stockholms stad inte skrev på värdstadskontraktet. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och de andra i det grönblå styret har inte velat ge några garantier utan bara hyra ut arenorna i staden åt OS. Det räckte inte för IOK.

Bach sade också att Sverige föll på det svaga stödet där bara 55 procent, enligt en undersökning från i mars, sade sig vara positiva till OS medan Italien fick med sig mer än 80 procent av italienarna.

– Milano har också fler färdiga arenor, 90 procent och i Stockholm bara 75 procent, säger Bach.

Hade inget att förlora

Tidigare under dagen avslutade Gunilla Lindberg den svenska presentationen med att be IOK-ledamöterna att rösta på den mest hållbara kandidaten och visa att det inte bara var snack när man upprättade de nya normerna i Agenda 2020.

Efteråt spekulerades det i att Lindbergs skarpa ordval fått IOK-medlemmar att inte rösta på Stockholm-Åre. Men eftersom Lindberg redan visste att det var kört tyckte hon inte att hon hade något att förlora med sin uppmaning.

– Det stod inte i manus, men jag kände att jag behövde säga det för jag är så engagerad i agendan och normerna. Sen kan jag säga att Italien hade en bra ansökan, det är inget dåligt vinteridrottsland, säger hon.

"Börjar nästan ge upp"

Annons

Lindberg är ständig medlem i IOK, men den första besvikelsen efter beskedet fick henne nästan att vända på klacken och lämna organisationen, säger hon.

– Men går man härifrån kan man inte göra något alls, då kan man inte vara med att påverka, säger hon.

– Jag börjar nästan ge upp om att få OS till Sverige, just nu känns det så. Samtidigt tycker jag att vi ska vara stolta, det här har inneburit att vi fått en mycket närmare kontakt mellan idrotten och politiker och andra samhällsgrupper. Så jag hoppas att vi kan fortsätta.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons