Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Drönarattack – nytt orosmoln för oljeindustrin

Oljepriset kan komma att stiga efter drönarattacken mot två oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien. Men allt beror på hur snabbt produktionen kan komma i gång igen.
Ekonomi • Publicerad 15 september 2019
En satellitbild visar svart rök som stiger från Aramcos oljeanläggning i Saudiarabien som utsattes för en drönarattack på lördagen.
En satellitbild visar svart rök som stiger från Aramcos oljeanläggning i Saudiarabien som utsattes för en drönarattack på lördagen.Foto: Planet Labs Inc via AP

Vissa bedömare talar om att oljepriset på grund av attackerna skulle gå upp med tio dollar per fat. Men det tycker SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist låter väl mycket – om inte produktionsstörningarna i Saudiarabien blir långvariga.

– Det är svårt att bedöma skador och sådant men rimligen ska man ganska snabbt komma på banan igen, säger han.

Annons

Det saudiska statliga oljebolaget Aramco bedömer att en tredjedel av den förlorade produktionen kan vara återställd redan på måndagen, skriver .

Produktionsstoppet motsvarar halva landets totala produktion.

Kan parera

Saudiarabien är dessutom den oljeproducent som har bäst förutsättningar att kunna parera störningar i produktionen, enligt Bergqvist. Landet är sedan tidigare en viktig aktör när det gäller att balansera den totala oljemarknaden.

– De har stora lager och de har en kapacitet att både kunna öka produktionen mer än vad de gör i dag men också minska produktionen. De är finansiellt starka så de är inte sårbara själva för att också kunna variera oljepriset.

Nu har dock helgens drönarattack kommit in som ett nytt osäkerhetselement för den starka oljeproducenten.

– Om det här är ett uttryck för att drönarattacker kan komma också i framtiden får man lägga på en riskpremie som vi inte har haft tidigare. Det vill säga att det kan hända på nytt och därmed kan oljeproduktionen störas återigen och kanske till och med mer långsiktigt, säger Robert Bergqvist..

Priset pressat

Oljepriset har den senaste tiden varit under nedåtpress. Stora lager och en förmodad minskad efterfrågan i takt med att konjunkturen mattas är några av orsakerna. Viktigast för världskonjunkturen just nu är att oljepriset inte drar i väg alltför mycket uppåt på grund av attackerna, enligt Bergqvist.

– Om vi vill ha en stark konjunktur så är det bättre att oljepriset ligger lägre. Om det här leder till att oljepriset varaktigt ligger högre skulle jag dessvärre se det som ytterligare motvind för den globala konjunkturen, säger han.

Beatrice Nordensson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons