Luis Enrique lämnar Spaniens landslag

Fotboll Artikeln publicerades
Luis Enrique. Arkivbild.
Foto: Darko Bandic/AP/TT
Luis Enrique. Arkivbild.

Luis Enrique lämnar sitt jobb som förbundskapten för Spaniens herrlandslag på grund av personliga skäl.

Assisterande förbundskaptenen Robert Moreno tar över huvudansvaret.

– Vi respekterar hans situation och kommer att fortsätta göra det. Jag vill tacka Luis Enrique för hans tid inom förbundet och dörren till landslaget kommer alltid att stå öppen för honom, säger Spaniens fotbollförbunds ordförande Luis Rubiales på en presskonferens under onsdagen.

Assisterande förbundskaptenen Robert Moreno blir den som tar över huvudansvaret. Luis Enrique basade för Spanien när man vann den inledande EM-kvalmatchen mot Norge med 2–1 i mars, men har saknats i de tre efterföljande matcherna mot Malta, Färöarna och Sverige. I stället har Moreno haft ansvaret i de matcherna.

Morenos fokus framöver blir att kvalificera Spanien för EM 2020. Det spanska laget har vunnit samtliga fyra kvalmatcher och toppar grupp F på tolv poäng, fem poäng före Sverige och Rumänien.

– Det är en bitterljuv dag för mig. Jag har drömt om att vara tränare men inte på det här sättet. Vi kommer att försöka ta det jobbet som Luis Enrique gjorde på högsta nivå och kvalificera oss – och vinna – EM 2020, säger Moreno.