Forsberg firade 28 med viktig seger

Emil Forsberg fyllde 28 år och firade födelsedagen med en viktig seger i Champions League.
2–1 hemma mot S:t Petersburg betyder att Leipzig tog ett stort steg mot slutspelet nästa år.
Fotboll • Publicerad 23 oktober 2019
Zenits Jordan Osorio och Leipzigs Emil Forsberg i duell om bollen.
Zenits Jordan Osorio och Leipzigs Emil Forsberg i duell om bollen.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Ett tag såg det inte ut att bli mycket till firande för landslagsmittfältaren. Halvvägs in i den första halvleken satsade ukrainaren Jaroslav Rakitskij på ett långskott som gick in.

Ett mål som satte Julian Nagelsmanns Leipzig under tuff press.

Forsberg spelade från start i en central offensiv mittfältsroll bakom Timo Werner. Deras många gånger framgångrika samarbete – med Forsberg som framspelare och Werner som avslutare – fungerade inte den här kvällen.

Sabitzer framspelare och avslutare

Dessutom blev det kortvarigt eftersom den skadade tyske landslagsanfallaren inte kom ut till andra halvlek. Kvitteringen kom ändå – och det omgående efter pausen.

Konrad Laimer släppte till österrikiske landsmannen Marcel Sabitzer, fick tillbaka bollen och pricksköt 1–1 i Michail Kerzjakovs borte, högra hörn.

Sabitzer klev tio minuter senare ur rollen som framspelare och hyllades som avslutare efter den härliga fullträffen. 2–1-målet förde Leipzig förbi Zenit S:t Petersburg i tabellen. Tyskarna står nu på sex poäng på tre matcher mot ryssarnas fyra. De möts igen, i returen i S:t Petersburg om två veckor.

– De gjorde ett fint mål men efter det tog vi över. Under andra halvlek gjorde vi exakt vad vi skulle göra. Vi vann, och det är en skön känsla, säger Emil Forsberg enligt Uefas webbplats.

Nya mål av Haaland

Norrmannen Erling Braut Haaland fortsätter att göra mål i Champions League. Efter en fullträff mot Liverpool och tre mot Genk – gjorde den 19-årige anfallaren två mål hemma mot italienska Napoli.

Men poäng blev det inte för Salzburg.

Kort efter Haalands kvittering till 2–2, avgjorde Lorenzo Insigne för Napoli.

I samma grupp fick Liverpool 4–1 borta mot Genk, efter mål Alex Oxlade-Chamberlain, två, Sadio Mané och Mohamed Salah.

Barcelona slet hårt för trepoängaren borta mot Slavia Prag och det var först efter hemmaspelaren Peter Olayinkas självmål som 2–1-segern säkrades.

I Amsterdam spräcktes Ajax defensiva nolla i den tredje gruppspelsmatchen. Med några minuter kvar gjorde Michy Batshuayi segermålet (1–0) för Chelsea.

Anfallaren Quincy Promes slog i första halvlek in vad han och hela Johan Cruyff arena trodde var 1–0, men det var det inte enligt VAR. Domarna i teknikrummet studerade reprisbilderna, såg en hårfin offside och rumänske domaren Ovidiu Hategan dömde bort målet.

Engelsmännens 1–0-seger betyder att såväl Ajax som Chelsea har sex poäng efter tre matcher i grupp H. Valencia fick bara 1–1 borta mot Lille och är tabelltrea på fyra poäng.