Sverige & Världen

Gösta Ekman – en av de största

Kultur Artikeln publicerades
"Det är en av våra absolut största", säger Peter Dalle om sin samarbetspartner Gösta Ekman.
Foto:Henrik Montgomery
"Det är en av våra absolut största", säger Peter Dalle om sin samarbetspartner Gösta Ekman.

En av våra absolut största, enligt samarbetspartnern Peter Dalle.

En fantastisk människa, regissör och skådespelare, enligt skådespelaren Ellen Jelinek.

– Min barndom är officiellt död, säger nöjesskribenten Kalle Lind efter beskedet om Gösta Ekmans död.

– Jag har ont i hjärtat. Vi har jobbat så mycket ihop. Det är en viktig bit av väldigt mycket som jag har varit med om som faller bort, säger skådespelaren Lena Söderblom till TT.

Lena Söderblom, som har spelat mot Gösta Ekman i "Herr och Fru Papphammar", barnprogrammet "Mumlan" och "En fot i graven", beskriver beskedet som en stor sorg.

– Mina tankar går till att som har varit roligt med Gösta. Jag kommer att minnas honom på alla sätt. Med allt som har med konstnärskap att göra, med den oerhörda seriösa kunskap han hade, om hur han kunde vara så fantastiskt spirituella och med alla goda, djupa och existentiella skratt.

Skådespelaren Ellen Jelinek regisserades av Gösta Ekman i föreställningen "Den girige" när den spelades på Dramaten.

– Han var en fantastisk människa, regissör och skådespelare. Jag kommer att sakna honom så mycket. Hela Dramaten kommer att sakna honom. Jag är ärad och glad över att jag fick lära känna honom och jobba med honom så pass mycket. Just nu tänker jag på (hans hustru) Marie-Louise (Ekman), säger hon.

Jelinek beskriver Gösta Ekman som rolig, men också noggrann och ofta allvarig och eftertänksam. Han var en bra ledare, och duktig på att stötta skådespelarna.

– Jag tyckte att han var seende och lugn. Han kunde också vara bestämd med vad han ville. Jag kände mig sedd, han stod upp för oss. Jag hade önskat att jag också hade spelat mot honom. Men jag fick lära känna honom som kompis och regissör.

Många förknippar honom med roliga skojiga i Papphammar och Jönssonligan, men Jelinek betonar att han var en djup, tänkande person med ett stort allvar.

– Han är en legend, han kommer för alltid att finnas kvar, säger hon.

En av de sista insatserna Gösta Ekman gjorde på film var i Peter Dalles "Skenbart". En presentation som regissören själv beskriver som ett väldigt fint och "skojigt" porträtt. Dalle kände till Ekmans sjukdom sedan tidigare och beskriver dödsbudet som oväntat väntat.

– Jag fick höra det för två och halv minuter sedan. Jag pratade med honom för två veckor sedan och tänkte att jag skulle höra av mig i veckan för att ses. Det känns jättesorgligt. Jag visste ju att han var väldigt sjuk, men är ändå tagen på sängen, säger en märkbart tagen Peter Dalle till TT och tillägger:

– Det är en av våra absolut största. En människa jag växte upp med som det roligaste man visste. Det var ju Gösta Ekman, Hasseåtage och allt de gjorde tillsammans. Han har betytt jättemycket för mig och sen har vi ju blivit goda vänner.

Peter Dalle kommer att minnas Gösta Ekman som en fantastiskt rolig, levande skådespelare och komiker. Hade Gösta Ekman varit av anglosaxiskt ursprung är Peter Dalle övertygande om att han blivit världsberömd.

– Han hade varit lika stor som Peter Sellers.

Skådespelaren Per Svensson, som senast jobbade med Ekman i "Främmande språk" på Dramaten, kallar honom "Sveriges bästa skådespelare genom tiderna".

"En närmast mytisk gestalt för generationer av skådespelare. Hans betydelse för miljontals svenskar går inte att omfatta", skriver han till TT.

Gösta Ekmans plats i kulturhistorien är central enligt författaren, kulturskribenten och nöjeshistorikern Kalle Lind.

– Han sa det själv att han varit känd redan som spermie. Hans farfar var sin tids största skådespelare, hans far var sin tids nästbästa regissör efter Bergman och själv var han sin tids absolut största komiska skådespelare, men också en av de största seriösa.

Gösta Ekman var en allkonstnär, fullkomligt fördomsfri. Han kunde lika gärna spela svår teater med Johan Bergenstråhle på Stockholms stadsteater och samtidigt sätta på sig en basker och göra en ny pilsnerfilm med Jönssonligan. Tillsammans med Hasseåtage bevisar Ekman att det går att vara både och.

Efter Gösta Ekmans bortgång kommer det att finnas ett stort tomrum i svenskt kulturliv under lång tid tror Kalle Lind.

– Min barndom är officiellt död, säger han.

Gösta Ekman debuterade på tidigt 1960-tal och har hållit sig konstant angelägen.

– Oavsett vilken ålder man varit i har han funnits där för en. Med tanke på att han varit verksamma i 40–50 år så är vi några stycken som kommit i kontakt med honom. Det kommer att ta tid för någon att fylla de skorna.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver på Instagram att hennes "varmaste tankar går till familjen och alla som stod honom nära".

Hon skriver om sitt sista möte med Gösta Ekman, vilket skedde för några månader sedan, "på teatern förstås, strax innan ljuset släcktes och föreställningen började. Han var som alltid inbjudande i sin kvickhet och samtidigt sprängfylld av konstnärlig integritet. Respektingivande, stilig och med Marie Louise vid sin sida", skriver hon.

Minnesord

Fler röster om Ekman

"Kan inte sluta gråta. Det går upp för mig hur inpräntad i mig han är och hur stor påverkan han har haft på så fundamentala vis. Han har liksom definierat humanistisk humor, tajming, frasering, mångfald, bredd, empati, den fria och samtidigt särdeles ofria människan, bristerna och felen, det genialt hämmade, den lilla människans omöjliga och vackra kamp, och all vuxen leklust! För att citera John Fullbright: "I didn't know I was in Love with You 'til You were gone", skriver artisten Lisa Nilsson på Instagram.

"Få behärskar spannet från komik till tragik - och vet att de hör ihop. Sörjer Gösta Ekman, minns hans tv-historia", skriver SVT:s vd Hanna Stjärne på Twitter.

"Blir så ledsen. Svårt att ta in! Fina Gösta Ekman! Tack för allt! Vet inte hur många gånger jag härmade, lekte, skojade som dig som barn. Du var den som gav ljuset i tunneln. Tillsammans med Chaplin, Buster Keaton, Helan & Halvan och alla de andra fantastiska komiker som med hjärta gav den lille människan revansch. Du inspirerade, gav mig hopp och glädje", skriver skådespelaren Morgan Alling på Twitter.

"Åh nej, så otroligt tråkigt och sorgligt. Gösta Ekman har lämnat oss. Tack för alla fantastiska roller du spelat, din humanism och humor", skriver Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på Twitter.

"Vila i frid du komiska geni. Tack för allt Gösta Ekman", skriver komikern William M Spetz på Twitter.

"En mästare är död. Gösta Ekman kommer saknas här på Söders gator, han hälsade alltid vänligt när han inte kramade en skådespelarkollega", skriver journalisten och dramatikern Fredrik Virtanen på Twitter.

"Alla har många minnen av Gösta Ekman och han var en av våra största skådespelare som underhöll generationer. Hans minne kommer att leva kvar länge och självklart går mina tankar till hans familj", säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till TT.

"När Sverige och hela världen mer än någonsin behöver Gösta Ekmans humanism, humor och intellekt lämnar han oss ensamma med alla minnen, med final på 1 april, alla skämtens dag. Gösta har alltid funnits där. Han är en del av vårt blodomlopp, i mer än 50 år har han syresatt våra hjärtan. Vi alla, hela landet står i evig tacksamhetsskuld till den främste av de främsta. Jag är evigt tacksam att Grotesco förde oss samman. Tack för alla skratten och alla sanningar. Nu blir det 'Ägget är löst' med Göstas liv i sjön", skriver Socialdemokraternas förre parrtiledare Håkan Juholt på Twitter.

"Det känns jättejobbigt. Han var en av mina äldsta vänner Det är med stor sorg vi båda tar emot beskedet. Han var en nära och kär vän till oss båda. Han var en stor teaterman", säger en tagen och ledsen Marie Göranzon, skådespelerska till Aftonbladet.

"Jag är jätteledsen. Usch. Jag fick höra det för fem minuter sedan och sitter här bara. Vi har ju jobbat så väldigt mycket ihop. Vad vi har haft roligt och vad mycket jag har skrattat mycket med honom", säger skådespelerskan Birgitta Andersson till Expressen.

Visa mer...