Grewes första SHL-mål: "Det var på tiden"

Matchen mellan Djurgården och Malmö var länge en tajt och defensiv historia. Då slog Albin Grewe till med sitt första SHL-mål när han inledde målskyttet i Djurgårdens 4–0-seger hemma på Hovet.
Ishockey • Publicerad 12 oktober 2019
Djurgårdens Albin Grewe jublar tillsammans med resten av laget efter sitt 1–0-mål mot Malmö.Foto: Erik Simander/TT

För Albin Grewe blev det 15 SHL-matcher för Djurgården förra säsongen. Den här säsongen har han kämpat för att ta en ordinarie plats i laget, och den senaste tiden har möjligheten öppnat upp sig för 18-åringen på grund av skador och avstängningar på Djurgårdens forwardssida.

– Det har varit en rätt tuff höst. Det är hård konkurrens och jag har fått jobba mig upp från botten. Men det är skönt att spela nu och få utdelning, säger han efter att i sin 21:a SHL-match gjort sitt första mål.

TT: Hur viktig kan en sådan här match bli för mer framtida spel i laget?

– Klart det påverkar. Man får bättre självförtroende vilket är lite A och O i hockey, säger han och beskriver sitt första mål som en "sjukt skön känsla".

Bortdömt mål

Djurgårdens tränare Robert Ohlsson hyllade sin unge adept under förra säsongen, kallade honom för en "T-rex" och syftade på Grewes tuffa spelstil. Efter Malmömatchen lovordade han Grewe på nytt och lyfte fram andra aspekter i 18-åringens spel.

– Han jobbar alltid hårt, är en stark närkampsspelare och gillar att vara överst i näringskedjan. I dag tycker jag att han spelar större över puck än vad han har gjort tidigare. Han tar fler initiativ vilket är glädjande, säger Ohlsson.

Grewe spräckte målnollan i slutet av andra perioden. Innan det var matchens melodi en tajt defensiv från båda lagen och ytor i anfallszon öppnade inte upp sig i överflöd.

En ishockeymatch blir däremot sällan mållös och några minuter in i andra perioden skulle Malmö få in en puck i mål. Men när det väl hände så godkändes det inte. Efter en kort stunds Malmöjubel dömdes målet bort på grund av att Max Görtz ska ha stört Djurgårdens målvakt Niklas Svedberg i målgården.

– Jag är nyfiken på att se det fler gånger. Max blir crosscheckad lite i ryggen så han får lite fart. Jag skulle vilja höra om det inte har någon betydelse alls. Nu dömde de ju bort det så det har väl inte det, säger Malmös tränare Peter Andersson.

Om besvikelsen var stor i Malmölägret efter det beslutet lär den ha blivit ännu större med 3.32 kvar att spela av mittakten.

Rivstart i tredje

Djurgårdens lagkapten Marcus Högström utnyttjade då sin fina skridskoåkning och tog sig från höger till vänster i anfallszon varpå han hittade fram till Albin Grewe vid den bortre stolpen som sköt in 1–0.

Ett rungande slagskott från Robin Norell såg sedan till att hemmalaget klev upp i en tvåmålsledning inför sista perioden.

I tredje perioden rivstartade Djurgården och gjorde efter 39 sekunder 3–0 genom Anton Hedman, och med fyra minuter kvar prickade Niclas Bergfors in slutresultatet 4–0. Det var Bergfors sjätte mål för säsongen. På tio matcher har han nu gjort lika många mål som han gjorde på 52 matcher förra säsongen.