Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Flera trafikolyckor i Blekinge under natten. Och ett inbrott i Bubbetorp.

Blekinge

En singelolycka med en personbil inträffade strax efter midnatt i Ramdala mellan församlingshemmet och prästgården.

Föraren har körts till sjukhus med oklara skador. Enligt polisens hemsida kan det vara så att bilen eventuellt började brinna efter avåkningen.

Och en bil körde på ett rådjur och åkte i diket vid Östra Ringvägen i Olofström.

SOS Alarm fick kännedom om händelsen klockan 01.52. Räddningstjänst och ambulans åkte till platsen.

Föraren var ensam i bilen som ska ha hamnat på sidan, enligt SOS Alarm.

En gård i Bubbetorp utanför Karlskrona ska ha haft inbrott under natten.

Det var vid halv 4-tiden imorse som någon eller några tog sig in i en lada på gården.

Det är inledningsvis okänt om någonting har stulits enligt polisen.

Skåne

Vid 02-tiden utsattes en livsmedelsbutik i Näsum för inbrott. Butiksägaren upptäckte inbrottet när larmet gick. Man ska ha stulit tobaksvaror, enligt polisen.

– Troligtvis har de lämnat i ett fordon, det var ingen kvar när vi kom dit. Det är fortfarande polis kvar på platsen och är det spår så säkrar de dem, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral i region syd, till Gota Media nattbyrå klockan 02.45.

En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för dråpförsök i Lund på torsdagskvällen. Den drabbade är en man i 30-årsåldern.

Händelsen inträffade efter klockan 20 och polisen är i övrigt förtegen om vad som hänt.

– Mannen ska höras under dagen i morgon och åklagaren ska kanske ta beslut om rättsmedicinsk undersökning för båda parter. Det blir möjligen ett till målsägandeförhör, säger Cecilia Qvarnström, kriminalinspektör vid polisen i Lund. (TT)

Sverige

Den officiella fotbolls-EM-låten för svenska herrlandslaget i fotboll "Mitt team" har nu släppts. Zlatan Ibrahimovic fick lyssna på låten innan den släpptes och han var mycket nöjd.

– Låten har redan vunnit EM, nu ska vi vinna EM, sade han med ett leende på läpparna.

Frej Larsson som är en del av rapgrupperna Slagsmålsklubben, Maskinen och Far & Son och rapparen Joy M'Batha som släppt hittar som "Kattliv" och "Jag har änte gjort nåt" ligger bakom "Mitt team".

Zara Larsson och dj:n David Guetta står för den officiella låten till sommarens fotbolls-EM i Frankrike. (TT)

Rättsmedicinalverket kommer att göra de medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn som planeras i Sverige, rapporterar SR Ekot. Regeringen vill att undersökningarna ska börja genomföras så snart som möjligt.

Förslaget presenterades i november 2015. I april visade en granskning från Socialstyrelsen att den säkraste metoden skulle vara med magnetkamera, men att det krävs en pilotstudie innan det står klart hur säker den är. (TT)

Världen

Egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi har beordrat landets militärmakt och civila flygminister att vidta alla nödvändiga åtgärder för att hitta planet.

Även andra länder deltar i sökarbetet, bland annat har Grekland skickat en fregatt och flyg för att söka efter vrakdelar från det försvunna planet. Frankrike väntas också skicka sökresurser, och USA har bidragit med ett övervakningsplan.

Egypten kommer att leda utredningen om vad som hänt med planet, uppger landet, och tre utredare från Frankrike kommer att landa i Egypten senare i dag för att hjälpa till. Landets flygminister uppgav på torsdagen att det var mer troligt att kraschen orsakades av terrorister än av ett mekaniskt fel.

Satellitbilder visar inga tecken på att en explosion ska ha ägt rum där kontakten med flygplanet bröts, uppger Reuters. (TT)

Den islamistiska extremistgruppen Ansar Dine tar på sig ansvaret för överfallet i nordöstra Mali, där fem FN-soldater från Tchad dödades. FN-soldaterna skyddade en konvoj på onsdagen i Kidalregionen när de körde på en hemgjord sprängladdning och gärningsmän öppnade eld.

Området där händelsen inträffade är tillhåll för både islamistiska miliser och en separatiströrelse. Ett fredsavtal som undertecknades förra året var tänkt att stabilisera läget i området, men angrepp på soldater från både FN och Malis armé är fortfarande vanliga. (TT)

Kanadas premiärminister Justin Trudeau tycker att Storbritannien ska stanna i EU, säger han i en Reutersintervju, och tillägger att det inte kommer att bli lätt att förhandla fram ett nytt handelsavtal mellan Storbritannien och Kanada om britterna lämnar EU.

Den kanadensiska regeringen har hittills inte velat lägga sig i frågan om hur Storbritannien bör göra.

– Mer enighet är vägen framåt mot större välstånd. Vi har ett fantastiskt samarbete med ett starkt och enat Europa och hoppas verkligen att det kommer att fortsätta, säger Trudeau. (TT)

En andra flicka har räddats från terrorrörelsen Boko Haram, uppger en talesperson för den nigerianska armén.

Fortfarande är 217 flickor försvunna sedan de kidnappades av Boko Haram från en skola i Chibok för två år sedan, uppger BBC.

Det var bara två dagar sedan den första flickan, Amina Ali, hittades. Hon flögs på torsdagen till huvudstaden Abuja för att möta landets president Muhammadu Buhari, som sade sig vara lättad över att hon var tillbaka i frihet och kunde fortsätta sin skolgång.

– Men mina känslor är blandade med djup sorg över de fasor som den här unga flickan tvingats att gå igenom i så unga år, sade han enligt BBC. (TT)

Mexikanska myndigheter kommer att analysera kvarlevor som hittats i närheten av en plats där 43 studenter försvann för nästan två år sedan. Det rör sig om bland annat skallar, skenben, käkben och tänder, liksom delar av kläder som hittats efter vid sidan av en väg vid staden El Mirador.

Studenterna försvann efter en sammandrabbning med polis. Regeringen har tidigare uppgett att de mördats av ett kriminellt gäng som misstog dem för konkurrenter. (TT)

Taiwan svor under fredagen in Tsai Ing-wen som landets första kvinnliga president efter hennes jordskredsseger i januari. Tsai är självständighetsivrare gentemot Kina.

Under den tidigare presidenten Ma Ying-Jeou, som suttit sedan 2008, har Taiwan närmat sig Kina. Ceremonin hölls vid presidentpalatset i Taipei.

20 000 gäster och hurrande anhängare bevittnade det historiska ögonblicket när Tsai Ing-wen höjde sin högra hand och svor presidenteden. (TT)