Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Höjd gräns för "snatteri" oroar handeln

Gränsen mellan stöld och ringa stöld – tidigare kallat snatteri – höjs från 1 000 till 1 250 kronor, beslutar Högsta domstolen i en ny, vägledande dom.
Rättsligt • Publicerad 10 december 2019
Högsta domstolen har sett över värdegränsen mellan stöld och ringa stöld, eller snatteri som det tidigare hette. Arkivbild.
Högsta domstolen har sett över värdegränsen mellan stöld och ringa stöld, eller snatteri som det tidigare hette. Arkivbild.Foto: Peter Lydén/TT

Vid butikstillgrepp är det just värdet på det stulna som ligger till grund för beslutet om stölden ska bedömas som ringa eller av normalgraden. Värdegränsen har sedan 2009 legat på 1 000 kronor, men nu höjer alltså Högsta domstolen till 1 250 kronor.

I beslutet har man utgått från det värde som sattes för ringa stöld av HD 1990 – 800 kronor. I den nya domen skriver domstolen att "konsumentprisindex har stigit så att 800 kr i december 1990 överstiger 1 250 kr i dagens penningvärde" och "det framstår nu som lämpligt med en höjning av värdegränsen vid butikstillgrepp till 1 250 kr".

Stal laddare

Annons

Själva målet som domstolen har prövat har rört en man som dömdes i hovrätten för stöld av normalgraden, sedan han tog bland annat mobilladdare och hårvårdsprodukter i en butik i Växjö för totalt 1 142 kronor. Nu ändras domen alltså till ringa stöld, eftersom HD höjer gränsen. Påföljden blir 120 dagsböter på 70 kronor, i stället för villkorlig dom och böter som den sattes till av hovrätten.

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, är besviken över höjningen, som han anser kommer leda till mer omfattande stölder.

– Yrkestjuvar, som står för en väldigt stor del av stölderna, kommer att lära sig det här väldigt snabbt och anpassa sig till det, säger han.

Förlorar miljarder

Varje år förlorar handeln miljardbelopp på stölder, samtidigt som antalet personer som lagförs för ringa stöld minskat. Många handlare polisanmäler inte stölder, de upplever inte att det leder någon vart, enligt Svensk Handel.

Pär Bygdeson vill att man från politiskt håll fokuserar mer på stöldproblematiken och skärper lagstiftningen.

– Det är viktigt att alla som pratar om brott också förstår att man måste prata om de här brotten. Det är lätt att de blir bortglömda när det är mycket skjutningar och sprängningar, säger han, och fortsätter:

– Det här är mer påverkande på människors vardag, både för dem som jobbar och för kunder som efterhand upptäcker att delar av det sortiment man är van att hitta inte längre finns i butiken eftersom det är för stöldbegärligt, eller är svårtillgängligt i butiken. Människors vardag blir begränsad, för att man låter tjuvarna hålla på.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons