Hedmans Tampa vann rond ett: "Oerhört stolt"

Victor Hedmans Tampa Bay gick segrande ur den första NHL-matchen av två mot Rasmus Dahlins Buffalo med 3–2.
Och det var minst sagt en speciell kväll för de sex svenska spelarna i Globen.
Ishockey • Publicerad 8 november 2019
Victor Hedman och Tampa Bay jublar efter Alex Killorns 2–0-mål.
Victor Hedman och Tampa Bay jublar efter Alex Killorns 2–0-mål.Foto: Anders Wiklund/TT

För Victor Hedman, som gjorde comeback efter skadeproblem, blev det en minnesvärd kväll. Efter flera dagars förberedelser inför NHL-matchen på svensk mark var det en speciell känsla för honom att kliva ut på Globens is i Stockholm.

En känsla som kulminerade när den svenska nationalsången gick i gång.

– Det var nog ett av de mest speciella ögonblicken jag har upplevt som hockeyspelare. Att höra svenska nationalsången inför en NHL-match var verkligen speciellt. Jag var fokuserad och försökte hålla känslorna i schack. De första bytena var lite svajiga men när jag kom igång blev det bättre, säger backstjärnan efter 3–2-segern.

För Hedman kanske det behövdes några byten för att komma i gång, men inte för Nikita Kutjerov. Den ryske poängligavinnaren som blev utsedd till ligans mest värdefulla spelare förra säsongen behövde bara tre minuter för att göra 1–0 med ett direktskott från nära håll.

Hedman klev fram

Med många Tampa Bay-supportrar i Globen resulterade målet i ett högt jubel på läktaren. Men det var Floridalagets nästa mål som skulle resultera i ett ännu högre vrål från den svenska publiken. Då var nämligen Victor Hedman inblandad.

Med landsmannen Rasmus Dahlin i utvisningsbåset för Buffalo slog Hedman till med ett rungade slagskott. Många i publiken trodde nog att 28-åringen sköt pucken rätt i mål men framför Linus Ullmark i Buffalos mål stod Alex Killorn för att styra in pucken, och Hedman fick nöja sig med en assistpoäng på 2–0-målet.

– Sättet publiken blev galna när hans namn ropades upp. Det måste vara en otrolig känsla, säger Tampa Bays tränare Jon Cooper.

Sam Reinhart hann dock med att reducera innan pausvila, men tidigt i tredje perioden utökade Tampa Bay sin ledning på nytt genom Yanni Gourde tidigt i perioden.

Men Buffalo ville inte ge sig. Med nio minuter kvar var det återigen Sam Reinhart som såg till att reducera med ett hårt handledsskott, assisterad av bland annat Victor Olofsson som strax innan målet själv varit nära att göra mål.

"Komplett match"

När slutsignalen gick var det dock Hedman och Tampa Bay som stod som segrare. Matchen slutade 3–2 och Hedman blev utsedd till matchens tredje stjärna.

– Jag sa till grabbarna att jag är oerhört stolt över att vi verkligen gav allt. Det här är en av våra mest kompletta matcher hittills. Det betyder oerhört mycket att vi kom ut och gjorde det här på min hemmaplan. säger Hedman.

Buffalo får en ny chans på lördag kväll då den sista av två matcher ska spelas. Då vill Victor Olofsson se ett lite annat Buffalo.

– Jag tycker att det känns som att när vi verkligen är på tå så styr vi matchen. Sen får vi inte vara så passiva som vi var i andra perioden. Det gäller att vi är påslagna i 60 minuter, säger han.