Hongkongs säkerhetschef grillad i parlamentet

Hongkong Artikeln publicerades
Pendlare går förbi blommor och skyltar som placerats vid en busshållplats efter en av jättedemonstrationerna i Hongkong.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Pendlare går förbi blommor och skyltar som placerats vid en busshållplats efter en av jättedemonstrationerna i Hongkong.

Hongkongs säkerhetschef John Lee har frågats ut av ledamöter i Hongkongs parlament med anledning av polisens agerande under de omfattande protesterna den senaste tiden.

Polisen har fått kritik för att ha använt överdrivet våld för att skingra demonstranterna.

I söndags demonstrerade enligt organisatörerna runt två miljoner människor mot ett lagförslag som skulle tillåta att brottslingar ska kunna utlämnas till länder som Hongkong inte har något utlämningsavtal med, bland dem Kina.

– Vi är ledsna att en del människor skadades medan de uttryckte sina åsikter, sade John Lee vid utfrågningen, och upprepade regeringens ursäkt för det kaos som lagförslaget orsakat.

Han uppgav att polisen svarade på hot från demonstranter, men oppositionella parlamentsledamöter hånade hans svar.

– Polisen var välutbildad och hade all utrustning och han säger att de hotades. Det här är inte övertygande, sade ledamoten Claudia Mo.

En av de oppositionella parlamentsmedlemmarna väntas senare under dagen lämna in en misstroendeförklaring mot Hongkongs chefsminister Carrie Lam. Den väntas inte godkännas i parlamentet som domineras av hennes anhängare.

Carrie Lam beslutade att den hårt kritiserade lagen skulle skjutas upp efter den första stora demonstrationen den 9 juni, men det räckte inte för att dämpa folkets ilska. En vecka senare kom en ännu större demonstration där kravet var att lagen helt skulle dras tillbaka och att Lam skulle avgå.

Demonstranterna har meddelat att de inte kommer att ge sig förrän deras krav har mötts men har inte offentliggjort några planer för nya protester.