Isolerad familj väntade på jordens undergång

Nederländerna Artikeln publicerades
Gården där en far och hans sex vuxna barn tros ha levt utan kontakt med omvärlden i nio år ligger i Ruinerwold, 13 mil nordost om Amsterdam.
Foto: RTL/AP/TT
Gården där en far och hans sex vuxna barn tros ha levt utan kontakt med omvärlden i nio år ligger i Ruinerwold, 13 mil nordost om Amsterdam.

I nio år har en familj levt isolerad i en källare på en gård i Nederländerna, i väntan på jordens undergång.

Fallet blev känt sedan den äldste brodern bett om hjälp på en bar.

Sex syskon, i åldrarna 18 till 25 år, och deras far, som är sängliggande efter en stroke, har tagits om hand av myndigheterna. En 58-årig man som också fanns på gården har gripits eftersom han inte velat samarbeta i polisens utredning, berättar Roger de Groot, borgmästare i den lilla staden Ruinerwold.

– Såvitt jag vet dog deras mor innan de kom dit. Polisen har hittat en provisorisk bostad där familjen levde gömd, säger han.

Ägaren till den bar dit den 25-årige sonen kom i söndags kväll berättar för tv-kanalen RTV Drenthe att mannen uppträdde förvirrat och sade att han inte varit utomhus på nio år.

– Man kunde se att han inte hade en aning om var han var eller vad han gjorde. Han sade att han hade rymt och att han behövde hjälp omedelbart, säger barägaren Chris Westerbeek till tv-kanalen.

RTV Drenthe uppger att familjen levt i källaren i åratal, i väntan på jordens undergång. Trappan ner till källaren ska ha varit dold bakom ett skåp. Grannar har berättat att de inte kände till familjen utan trodde att det bara fanns en ensam man på gården.

– Jag har förstått att det finns många obesvarade frågor, säger borgmästare de Groot på tisdagens presskonferens.