"Jag är inte rädd för sådana här människor"

Fotboll Artikeln publicerades
De svenska spelarna har blivit informerade om hur de ska agera om de blir utsatta för rasism i EM-kvalet mot Rumänien. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
De svenska spelarna har blivit informerade om hur de ska agera om de blir utsatta för rasism i EM-kvalet mot Rumänien. Arkivbild.

Rumänska fans har tidigare använt rasistiska tillrop under EM-kvalet.

De svenska spelarna är beredda på att något liknande kan hända i Bukarest – men kommer inte gå av planen i protest.

Engelska landslagsspelare blev utsatta för apljud och nazisthälsningar i EM-kvalet mot Bulgarien.

Brescias anfallare Mario Balotelli fick rasistiska tillmälen mot sig i Verona i Serie A.

Även Rumänien – som på fredagskvällen möter Sverige – har haft problem. Rasistiska rop från fans i EM-kvalmatcherna mot Spanien och mot Malta ledde till att enbart barn med ledare släpptes in som publik till matchen mot Norge.

– Jag har väldigt svårt att förstå hatet, varför man ska använda fotbollens arena till något annat. Jag tycker att det är beklämmande och tråkigt, säger förbundskapten Janne Andersson.

Den svenska landslagsledningen har informerat spelarna om vad som gäller om någon eller några spelare skulle känna sig utsatta för rasism, och att det är domaren som avgör om matchen eventuellt bryts.

Sverige inte rädda att markera

– Vi är inte främmande för att stå upp och markera, om det skulle behövas. Men det finns ju ett regelverk kring det här och det ska inte vara upp till oss att bestämma hur saker och ting ska vara. Det ska funka, säger Andersson och syftar på "trestegsmodellen" som i princip går ut på att domarna bestämmer om matchen ska brytas, efter att publiken fått upprepade varningar.

Enligt Robin Quaison är de svenska landsspelarna förberedda på vad som kan hända – och hur de i så fall ska agera.

– Jag hoppas att inget sådant händer men om det händer så händer det, och då måste vi gå som ett lag, säger han.

TT: Orolig?

– Nej, absolut inte. Jag är inte rädd för sådana här människor som gör sådana här saker. Det är det de vill (att vi ska bli rädda).

Kliver inte av planen

Alexander Isak poängterar att även om rasism inte hör hemma på fotbollsplanen, är det något man får vara beredd på att hantera.

– Det är lätt att säga att man ska göra si eller så, men man vet inte hur man reagerar, hur man tar det. Det finns en risk att det händer och det är otroligt tråkigt, säger Alexander Isak.

TT: Om ni måste markera – vad gör ni då?

– Om man känner sig påhoppad får man gå och tala om det, sedan är det domaren som bestämmer, det är han som värderar det. Sedan finns det alltid matchdelegater som har helhetsbilden över det hela och de får hantera det här. Vår roll är att påpeka att det här inte är okej, sedan är det deras roll att hantera det.

TT: Så det är inte aktuellt att kliva av planen?

– Nej, inte enligt mitt sätt att se på det. Kliver man av planen så lämnar man… Det får man inte göra.

Fakta

Fakta: Rasismskandaler inom fotbollen i höst

10 november: Sjachtar Donetsks brasilianske mittfältare Taison blev offer för tillmälen från Dynamo Kievs fans under en match i den ukrainska ligan. 31-åringen riktade då sitt långfinger mot de tillresta supportrarna innan han tog upp bollen med händerna och sparkade iväg den mot dem. Taison straffades med rött kort och lämnade planen i tårar. Matchen bröts i fem minuter innan den återupptogs.

3 november: Serie A-klubben Veronas supportrar riktade rasistiska tillmälen mot Brescias Mario Balotelli. Senare dömdes klubben till att stänga delar av sina läktare på hemmaarenan Marc'Antonio Bentegodi.

20 oktober: Manchester United stängde av en supporter som fällt rasistiska kommentarer mot Liverpools Trent Alexander-Arnold i en Premier League-match.

20 oktober: Sampdoriaspelaren Ronaldo Vieira utsattes för apljud och burop i Serie A-mötet med Roma – som direkt efteråt gick ut med en offentlig ursäkt.

14 oktober: EM-kvalmatchen mellan Bulgarien och England fick brytas två gånger i första halvlek efter att hemmasupportrar uppträtt rasistiskt. Senare meddelade Uefa att Bulgarien straffas genom att tvingas spela den kommande hemmamatchen mot Tjeckien utan publik. Dessutom bötfälldes Bulgarien med motsvarande cirka 860 000 kronor. Kort därpå avgick ordföranden i Bulgariens fotbollsförbund, Borislav Michailov, efter krav från landets president Bojko Borissov och därefter avgick Bulgariens förbundskapten Krasimir Balakov.

21 september: Rumänien straffades av Uefa efter att supportrar sjungit rasistiska ramsor under EM-kvalmatcherna mot Spanien och Malta. Konsekvensen blev att EM-kvalmatchen mot Norge i Bukarest spelades med enbart barn och ledare på läktaren. Det rumänska förbundet fick också böter om motsvarande 890 000 kronor.

29 augusti: Celtic-backen Boli Bolingoli utsattes för rasistiska tillmälen från AIK:s supportrar i samband med Europa League-kvalet i Friends arena. En månad senare bad AIK om ursäkt på sin hemsida.

Visa mer...