Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Konst av och med Hjalmar Söderberg ställs ut

150-åringen Hjalmar Söderberg var inte bara författare. Han var även ett tacksamt objekt för sin tids konstnärer – och själv bildkonstnär. Den sidan lyfts fram i en ny utställning på Thielska galleriet i Stockholm.
Konst • Publicerad 20 september 2019
Del av Gerda Wallanders porträtt av Hjalmar Söderberg från 1916. Pressbild.
Del av Gerda Wallanders porträtt av Hjalmar Söderberg från 1916. Pressbild.Foto: Thielska galleriet

Utställningen heter "Hjalmar Söderberg och bildkonsten" och sägs vara den första som belyser författarens koppling till just bildkonsten.

– Utställningen handlar lika mycket om den blick Hjalmar Söderberg hade på sig själv som blicken som utomstående konstnärer hade på honom, säger Sophie Allgårdh, som är intendent på Thielska galleriet och kurator för utställningen.

Annons

Bland de verk som visas finns bland annat de två stora svenska oljeporträtt föreställande Söderberg som existerar. Ett inlånat verk av Astrid Kjellberg-Juel från 1912 och ett av Gerda Wallander från 1916, som tillhör museet. Det senare lyfter Sophie Allgårdh fram som ett av de starkaste verken i Ernest Thiels konstsamling.

Kvinnliga konstnärer

– Det är ett väldigt bra porträtt, men själv han var lite missnöjd, han tyckte väl att det var för ärligt. Det syns ju att livet har farit fram lite hårt mot honom, säger hon.

Utställningen samlar ovanligt många kvinnliga konstnärer för sin tid. Det vittnar om att Söderberg stod på kvinnornas sida, säger Allgårdh – även om författarens hjältegloria hamnat något på sned under senare år, då behandlingen av första hustrun Märta Abenius kommit fram i ljuset.

– Det finns också en annan bild, som är mer komplex. Vi har dramat "Gertrud", som kom 1906, och som verkligen var ett normbrytande frihetsdrama. Han ville ge kvinnan friheten att bryta upp och gå sin egen väg, säger Allgårdh.

"Ganska anspråkslösa"

På utställningen finns också flera verk av Söderberg själv, främst teckningar.

– Det är som i hans novellkonst, det är i det lilla formatet han är som bäst. Teckningarna är anspråkslösa och har ofta en lyrisk ton. I ungdomen tecknar han flera självporträtt. Han poserar ibland som dandy men kan också vara grubblande, säger Sophie Allgårdh, som lyfter fram självporträttet "Moi".

– I teckningen halvsluter han ett öga medan det andra är vidöppet mot världen. Det är både registrerandet av världen runt omkring och introspektionen. Det är relationerna mellan människor och de små detaljerna han tyckte var intressant.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons