Korruptionsåtalad Netanyahu vägrar avgå

Israel Artikeln publicerades
Anhängare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samlas utanför hans bostad efter beskedet att Netanyahu åtalas
Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Anhängare till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samlas utanför hans bostad efter beskedet att Netanyahu åtalas
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Arkivbild.
Foto: Ronen Zvulun/AP/TT
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Arkivbild.

Israels Benjamin Netanyahu åtalas för korruption. Beskedet hotar hans långa politiska karriär, men en stridslysten premiärminister kallar åtalet "ett kuppförsök".

Åtalet komplicerar ett politiskt dödläge som hotar att leda till ett tredje nyval i år.

Riksåklagare Avichai Mandelblit meddelar att Netanyahu åtalas för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Netanyahu blir därmed den förste sittande premiärministern i landet som åtalas. Enligt israelisk lag är han inte tvungen att avgå efter att åtal har väckts, bara om han döms och domen vunnit laga kraft. Men det politiska trycket mot honom att avgå väntas bli kraftfullt.

Högerledaren Benjamin Netanyahu har länge dominerat Israels politik och är den regeringschef som har suttit längst i landets historia.

I ett tv-sänt tal säger han att han kommer att fortsätta leda Israel. Han kallar åtalet för ett kuppförsök och hävdar att anklagelserna falska och politiskt motiverade.

– De var inte ute efter sanningen, de var ute efter mig, säger han om utredarna, enligt Reuters.

Cigarrer och smycken

Anklagelserna mot den 70-årige premiärministern handlar bland annat om att han och hans hustru Sara misstänks ha tagit emot gåvor som cigarrer, smycken och champagne från miljardären James Packer och Hollywoodproducenten Arnon Milchan i utbyte mot politiska tjänster. Gåvorna uppges vara värda motsvarande cirka två och en halv miljon kronor.

Netanyahu har även anklagats för att ha betalat medieägare för att publicera positiva nyheter om honom.

Netanyahu riskerar fängelse i upp till tio år om han fälls för mutbrott medan maximistraffet för bedrägeri och trolöshet mot huvudman är tre års fängelse.

En möjlighet för honom är att be parlamentet, knesset, om immunitet från åtal.

Nyval i sikte

Åtalet kommer i ett politiskt dödläge när varken Netanyahu eller hans politiska huvudmotståndare Benny Gantz lyckats samla majoritet för att bilda regering efter nyvalet i september, det andra i år. De israeliska väljarna riskerar nu att tvingas gå till valurnorna en tredje gång om inte ledamöterna i landets parlament knesset kan komma överens om en ny premiärminister.

Rättsfallet kan också ytterligare komplicera försöken att mäkla fred mellan Israel och palestinierna. Netanyahu är en av nyckelfigurerna i den amerikanske presidenten Donald Trumps utlovade fredsplan.

 

Fakta

Fakta: Åtalet mot Benjamin Netanyahu

Israels riksåklagare Avichai Mandelblit har väckt åtal mot premiärminister Benjamin Netanyahu för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman.

Åtalet gäller tre olika utredningar, som benämns som fall 1 000, 2 000 och 4 000.

Fall 1 000 rör anklagelser om att Netanyahu och hans hustru Sara har tagit emot gåvor, värda motsvarande 2,5 miljoner kronor, från den kände Hollywoodproducenten Arnon Milchan och affärsmannen James Packer. Det handlar bland annat om champagne, cigarrer och smycken. I gengäld ska dessa ha fått politiska tjänster, bland annat ska Milchan, som är israelisk medborgare, ha fått hjälp med skatteförmåner. Åtalspunkterna är bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 2 000 rör misstankar om att Netanyahu slutit avtal med Arnon Mozes, ägaren till dagstidningen Yedioth Ahronoth. I utbyte mot positivare bevakning av premiärministern ska Netanyahu enligt åklagarna ha erbjudit lagstiftning med syfte att bromsa en rivaliserande dagstidning. I det fallet har Netanyahu åtalats för bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Fall 4 000 anses som det mest graverande. Det handlar om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till Israels största telekomföretag Bezeq Telecom Israel i utbyte mot positivare bevakning av honom på en nyhetssajt som kontrolleras av bolagets tidigare ordförande Shaul Elovitch. I det fallet åtalas premiärministern för bestickning, utöver bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Källa: AFP, Reuters

Visa mer...

Fakta

Fakta: Åtalet mot Benjamin Netanyahu

Föddes 1949 i Tel Aviv, växte upp i Jerusalem och är utbildad i USA.

Som ledare för högerpartiet Likud har han varit premiärminister 1996 till 1999 samt sedan 2009. Han är staten Israels nionde premiärminister och har haft andra ministerposter tidigare.

I armén tjänstgjorde Netanyahu i en elitstyrka från 1967 till 1973 då han lämnade militären med kaptensgrad.

Netanyahu gav sig in i politiken sedan hans bror Yonatan dödats i ett försök att frita israelisk gisslan ombord på ett kapat plan i Entebbe i Uganda 1976.

Netanyahu anklagas för korruption – mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – vilket han nekar till och kallar för en häxjakt.

I politiken och förhandlingar med palestinier har han drivit en hård linje, men har samtidigt gått med på vissa eftergifter.

Källor: BBC, AFP, Reuters, israeliska utrikesdepartementet.

Visa mer...