Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nuckor, häxor och bomullsänglar i scenhösten

Många teatrar hämtar i höst inspiration från böckernas värld, medan andra låter historiska personer ta plats på scen. När det gäller böckerna som blir teater finns det en gemensam nämnare: nästan alla är skrivna av kvinnor.
Teater • Publicerad 16 augusti 2019
I "Dövheten" gestaltar Johan Rabaeus det kränkta tonsättargeniet Beethoven, medan Johan T Olsson spelar tonsättarens brorson Karl. Beethoven är en av flera historiska personer som i höst tar plats på scen. Pressbild.
I "Dövheten" gestaltar Johan Rabaeus det kränkta tonsättargeniet Beethoven, medan Johan T Olsson spelar tonsättarens brorson Karl. Beethoven är en av flera historiska personer som i höst tar plats på scen. Pressbild.Foto: Klara G

Böcker blir teater

Från Virginia Woolf och Selma Lagerlöf till Lena Andersson och Malin Lindroth – bland säsongens premiärer finns ovanligt många pjäser baserade på böcker av kvinnliga författare. Vi får bland annat stifta bekantskap med en nucka, en rösträttskämpe och en evigt ung stilig yngling som på ålderns höst förvandlas till kvinna.

Rekordsnabb dramatisering av en roman blir det i Österbotten, där Susanna Alakoskis färska roman "Bomullsängeln" blir drama på Wasa teater. Men så kretsar också romanen – första delen i en planerad romansvit – kring kvinnorna på Vasa bomullsfabrik i början av förra seklet.

Annons

Andra litterära figurer som tar plats på scen är Gustave Flauberts uttråkade läkarfru Emma Bovary och Pär Lagerkvists illasinnade hovnarr Dvärgen.

Häxor står högt i kurs

I höst våras det för häxorna. Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern ingår ett historiskt samarbete och sätter upp Arthur Millers "Häxjakten", som handlar om häxprocesserna. Sagans häxa möter publiken i nypremiären av Martina Montelius tolkning av "Hans och Greta" på Orionteatern, men också i Moqi Simon Trolins bearbetning på Malmö stadsteater samt i Norrlandsoperans musikaliska tolkning. Mer moderna häxor hittar man på Cirkus, där Peter Jöback gör huvudrollen i musikalen "Häxorna i Eastwick", som bygger på såväl filmen som boken med samma namn.

Övriga övernaturliga inslag är bland annat vampyrer, då den brittiske dramatikern Jack Thornes dramatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman "Låt den rätte komma in" äntligen får svensk premiär. Den svenske skräckmästaren är även aktuell med den nyskrivna pjäsen "De obehöriga", där medlemmarna i en bostadsrättsförening i Stockholms innerstad vägrar att avbryta sitt extrainsatta möte, trots att något slags katastrof har drabbat staden.

Brecht och biografier

För den som är obekant med dramatikern Bertolt Brechts liv och verk finns i höst tillfälle för en grundkurs som heter duga. Förutom en påkostad uppsättning av Brecht och radarpartnern Kurt Weills superkända musikaloperett "Tolvskillingsoperan" spelas även "Herr Puntila och hans dräng Matti".

Dessutom riktas blickarna mot Brecht som person i den biografiska föreställningen "Brecht – i mörka tider". Biografiska föreställningar blir det också om bland andra författaren Karin Boye, tonsättaren Beethoven, kanalsimmerskan Sally Bauer och många fler.

Viktor Andersson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons