Observatörer: Vitryskt val var odemokratiskt

Vitryssland Artikeln publicerades
Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (mitten på bilden) leder en grupp valobservatörer från OSSE som granskat valet i Vitryssland. Arkivbild.
Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
Riksdagsledamoten Margareta Cederfelt (mitten på bilden) leder en grupp valobservatörer från OSSE som granskat valet i Vitryssland. Arkivbild.

Parlamentsvalet i Vitryssland saknade respekt för det demokratiska systemet, säger valobservatörer efter söndagens val.

Utspelet görs av observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), vars grupp leds av moderata riksdagsledamoten Margareta Cederfelt. Oppositionella till president Aleksandr Lukasjenko lyckades inte få en enda plats i parlamentet enligt det officiella valresultatet.

– Dessa val har visat en övergripande brist på respekt för demokratiska åtaganden, säger Margareta Cederfelt.

Hon varnar för att parlamentsval i den forna Sovjetrepubliken riskerar att bli en ren formalitet.

Oppositionen i Vitryssland har redan karakteriserat valet som en fars fylld av fusk och regelbrott.

Officiella resultat visar att partier som stödjer president Lukasjenko fick samtliga 110 platser i parlamentets undre kammare. En av de prominenta nykomlingarna i parlamentet är Maria Vasilevitj som blev skönhetsdrottning i Vitryssland i fjol. Hon har även synts representera landet vid flera tillfällen, då även president Lukasjenko varit närvarande.

Lukasjenko har varit ledare för Vitryssland sedan 1994. Han har länge haft epitetet "den sista diktatorn i Europa". Lukasjenko har traditionellt stått Moskva nära, men han har försökt att även vända sig mot Västeuropa de senaste åren.