Örebro upp i historisk serieledning

Ishockey Artikeln publicerades
Mathias Bromé gjorde 1–0 för Örebro.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Mathias Bromé gjorde 1–0 för Örebro.

Örebros segermaskin fortsätter att mullra.

Bortasegern med 2–1 mot Skellefteå var lagets nionde på de tio senaste matcherna – och nu toppar närkingarna SHL.

Det har Örebro aldrig gjort tidigare.

Hans lag gick ut stenhårt för att förlänga sin långa segerrad. Men efter ett klart övertag för Örebro inledningsvis kom Skellefteå allt mer in i matchen.

Då avgjorde Örebroveteranen Marcus Weinstock tillställningen med sitt 2–1-mål mitt i slutperioden.

I en kontring kunde han, hårt trängd, komma till skott och pricka in segermålet intill Skellefteåmålvakten Mantas Armalis högra stolpe.

Och samtidigt skjuta upp sitt lag i serieledning lagom till landslagsuppehållet.

– Känns inte helt fel att ta tillbaka det målet vi släppt innan. Skönt att sätta dit den. Nu får vi ta med oss det här och njuta under landslagsuppehållet samtidigt som vi ska träna på bra och bli ännu bättre, säger Weinstock, som aldrig i sin långa karriär varit i ledningen av den högsta serien.

Hårt jobbande grupp

Han vill ändå stå kvar med båda skridskorna på isen.

– Vi har en grupp som jobbar oerhört hårt och har ett grundspel som vi litar på, plus en målvakt som är fantastisk. Men vi tar en match i taget och har fortfarande målsättningen att ta oss till slutspel. Vi försöker ta små steg varje dag för att förbättra oss, oavsett om vi är 19 eller 35 år. Alla köper den roll vi tilldelats, säger Weinstock.

Fyllda av självförtroende, tunga i anfallszonen och med en oerhört effektiv defensiv var det närkingarna som tog ett markant kommando i matchen.

Örebro är ett komplett lag som har en hysterisk form just nu och har SHL:s bästa backpar i de båda finländarna Rasmus Rissanen och Kristian Näkyvä. Nissanen leder plus-minusligan överlägset på 19 plusmål.

Lagets boxplay är en annan detalj som ligger bakom att närkingarna nu för första gången i lagets historia tronar högst upp i SHL. Bara ett enda mål har Örebro släppt in bakåt på de 40 senaste gångerna man spelat med en man mindre på isen. Imponerande.

Enbart mot Skellefteå klarade laget av sex numerära underlägen.

Bromé visade vägen

Retsamt enkelt tog Örebro också ledningen när Mathias Bromé efter tre minuters spel smög upp bakifrån och snodde pucken av en intet ont anande Niclas Burström.

Skellefteås kvittering till 1–1 kom mitt i andra perioden. Det var lagets vassaste målskytt Joakim Lindström som väntade in trafik framför målet innan han från blålinjen slängde iväg ett halvlöst skott. Örebromålvakten Dominik Furch var skymd och pucken seglade in i hans vänstra kryss.

– Inför sista perioden sa jag att det är små marginaler som avgör. Och det blev ju också en sån med Marcus Weinstock. Surt, säger Skellefteås tränare Tommy Samuelsson.