Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oro för skakig börs inför rapportflod

Aktiemarknaden har tuffat på relativt ostört trots den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina.
Men den stundande rapportfloden kommer att avslöja hur det egentligen går för storbolagen.
Ekonomi • Publicerad 10 juli 2019
Nasdaq OMX Stockholm. Arkivbild.
Nasdaq OMX Stockholm. Arkivbild.Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Tonläget mellan USA och Kina höjdes under det andra kvartalet. Och merparten av den senaste tremånadersperioden har präglats av en stor osäkerhet, konstaterar Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

– Det tror jag kommer att synas i många bolags resultat, och även vad de säger om resten av året i de fall de lämnar prognoser, säger hon inför den kommande rapportfloden.

Annons

– Och det gäller framför allt exportföretagen. Till exempel ABB, Atlas Copco och Sandvik som alla har sina känselspröt ute i världsekonomin.

Svag efterfrågan

Trots den eskalerande handelskonflikten har aktiemarknaden inte drabbats av några större nedgångar. Faktum är att Stockholmsbörsen hittills i år utvecklats förvånansvärt starkt, med en uppgång på i snitt nästan 16 procent för de 30 största bolagen.

Risken finns att vissa av dem är övervärderade, enligt Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.

– Handelskonflikten har ju medfört att industrikonjunkturen i Kina har mattats av. Det har ett antal vinstvarningar både från Sverige och andra länder på senare tid vittnat om, säger han och nämner bland annat svenska Hexagons vinstvarning i förra veckan.

– Så vad gäller industriföretagen är man nog väldigt nyfiken på hur det går egentligen. Och jag är lite rädd för att vi kan få i snitt negativa reaktioner på delårsrapporterna.

"Marknaden på tårna"

Att Kina och USA nu återupptagit förhandlingarna om ett handelsavtal innebär inte att osäkerheten är borta, hävdar Maria Landeborn.

Också hon tror att aktiemarknaden kan komma att skakas om när industriföretagens siffror presenteras svart på vitt. Visst hjälper den svaga kronan, men marknaden vet om att det enbart är en tillfällig medvind.

– Det som ger stöd är att både den amerikanska och europeiska centralbanken säger att de ska sänka räntan under den andra delen av året, säger hon.

– Så jag är positiv om man blickar fram till årsskiftet. Men jag tror att det kommer att vara skakigt på vägen dit med stora rörelser, just eftersom marknaden är på tårna.

Byggbolagen vinnare?

Bolag som inte är lika exponerade mot omvärlden, och därmed inte drabbats lika hårt av handelsoron, väntas leverera mer stabila siffror, enligt ekonomerna.

Annons

Dagligvaruhandeln, teleoperatörerna och bankerna har en låg men ganska jämn tillväxt.

Esbjörn Lundevall är dock nyfiken på hur det går för bolagen kopplade till bostadsmarknaden, som tycks ha stabiliserats något med en nu relativt bra omsättning på bostäder.

– Frågan är vad det fått för effekt på byggmaterialleverantörer, byggbolag och bostadsutvecklare. De som fortfarande är med i matchen det vill säga, säger Lundevall.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons