Kongressen upplöst i politisk maktkamp i Peru

Peru Artikeln publicerades
En anhängare till Perus president Martín Vizcarra med landets flagga efter att presidenten upplöst kongressen på måndagskvällen lokal tid.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
En anhängare till Perus president Martín Vizcarra med landets flagga efter att presidenten upplöst kongressen på måndagskvällen lokal tid.

Den politiska maktkampen i Peru har gått in i en ny fas. President Martín Vizcarra har upplöst landets kongress och utlyst nyval.

Men kongressen erkänner inte upplösningen utan har svarat med att stänga av presidenten – och utse vicepresidenten till ny president.

Det politiska läget är minst sagt oklart eftersom ingen av parterna erkänner den andras handlingar.

Bakgrunden är en öppen konflikt mellan regeringen och kongressen som har pågått i flera år.

Oberoende Martín Vizcarra tog över presidentposten 2018 och lovade att ta tag i den utbredda korruptionen i landet. Han efterträdde Pedro Pablo Kuczynski, som avgick som en följd av den enorma Odebrechtskandalen, som omfattar mygel i nästan hela Latinamerika.

Presidenten anser att kongressen, som satt stopp för flera nya reformer, försöker hindra hans ansträngningar att bekämpa korruptionen, som är utbredd i landet.

Vizcarra motiverar sitt beslut att upplösa kongressen med att de folkvalda i kongressen har röstat ned hans styre i två omröstningar, vilket är ett krav i grundlagen för att få upplösa kongressen. Men oppositionen hävdar att en av omröstningarna inte var giltig.

– Perus folk, vi har gjort allt vi kan, sade Vizcarra i direktsänd tv på måndagen där han gav sitt besked.

Senare meddelade regeringen att nyval planeras till den 26 januari 2020.

Nominerade vicepresidenten

Kongressen styrs av en högeropposition som nominerade vicepresident Mercedes Aráoz till ny president efter att ha stängt av Vizcarra. Aráoz tillhör mitten-högerpartiet Peruaner för förändring.

– Det är min skyldighet som medborgare, som kvinna, som mamma och som vicepresident att anta detta mandat, säger hon i ett tal till kongressen, rapporterar spanska nyhetsbyrån EFE.

President Martín Vizcarra anser att hans beslut om att upplösa parlamentet ingår i hans befogenheter, och att han nu vill "få ett slut på det politiska dödläge som har hindrat Peru från att växa i den takt landet kan", skriver EFE.

Regeringen anser att beslutet att stänga av presidenten inte gäller. Förutom att kongressen redan var upplöst skulle beslutet ha föregåtts av en riksrättsprocess, anser juridiska experter.

Tidigare på dagen hade kongressen i ett misstroendevotum kommit fram till att den inte har förtroende för regeringen.

Den låsta situationen kan komma att behöva lösas i en konstitutionsdomstol.

Turbulent dag

Tusentals människor gav sig ut på gatorna för att göra sina åsikter hörda under måndagskvällen, efter en minst sagt turbulent dag.

På fredag ska kongressen samlas för att överväga ett förslag om att avskeda Vizcarra, meddelar talmannen Pedro Olaechea enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi står inför en statskupp, säger den oppositionelle parlamentsledamoten Jorge del Castillo om Vizcarras besked.

– Jag hoppas att militären och polisen håller sig utanför den här farsen.

Både militären och polisen har dock meddelat att de står bakom Vizcarra som president.

Fakta

Fakta: Martín Vizcarra

Martín Vizcarra tillträdde presidentposten 2018.

Detta efter att Pedro Pablo Kuczynski, precis som tre andra tidigare peruanska presidenter, kopplats till illegala utbetalningar från den brasilianska byggjätten Odebrecht. Enligt en utredning har företaget delat ut stora mutor över hela Latinamerika.

Vizcarra tillträdde som vicepresident efter valet 2016, då Kuczynski blev president. När Vizcarra blev president lovade han att bekämpa korruptionen "till varje pris".

Vizcarra har även varit landets ambassadör i Kanada.

Visa mer...