Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Piratkopian kan svida i plånboken

Fynd eller äkta vara? Under utlandssemestern löper svenskarna extra stor risk att köpa piratkopior.
Och hälften av oss gör det i tron att det vi köpt var äkta vara.
Ekonomi • Publicerad 17 juni 2019
Badande turister och en försäljare på en badstrand i Malaga.
Badande turister och en försäljare på en badstrand i Malaga.Foto: Tina Remius Strömberg/TT

Piratkopiering är en global storindustri. Bara i Sverige uppskattas företag förlora cirka 17,1 miljarder kronor om året på grund av piratkopiering, enligt siffror från OECD. Samtidigt beräknas över 5 000 arbetstillfällen gå förlorade här och en halv miljon i EU, visar The European Union Intellectual Property Office Report (EUIPO).

I Sverige och många andra länder finns det inget förbud mot att köpa eller använda förfalskade varor. Kombinationen av stora värden, milda domar och hög avkastning på investeringar gör piratkopiering till en attraktiv verksamhet för kriminella, skriver, EUIPO i sin rapport.

Annons

– En billig "märkesväska" för 20 euro på stranden kan kännas som ett kul semesterköp, men man kanske ska fundera lite på hur den har producerats och vilka som är involverade i försäljningen av väskan, säger Peter Hedin, expert på piratkopiering på PRV.

Förbud i Italien

Semesterresan kan dock bli oväntat dyr, då vissa länder faktiskt förbjuder köp av piratkopior.

– I till exempel Italien kan du få kraftiga böter om du har förfalskade solglasögon på dig, säger Peter Hedin.

När du flanerar längs strandpromenaden lockar försäljare med billiga leksaker till barnen. Inte heller dessa bör du köpa, varnar Peter Hedin.

– De behöver inte bara vara piratkopierade utan kan vara direkt farliga. De har inte gått igenom några som helst tester och du har ingen aning om hur de producerats.

Kan innehålla schampo

Medan den billiga "märkesväskan" oftast köps i vetskap om att det är en piratkopia görs hälften av köpen av piratkopior i tron att det är äkta vara, visar statistik från OECD.

Ett annat exempel på en vara som ofta kopieras är solskyddsfaktor.

Även här höjer Peter Hedin ett varningens finger, då många köper produkten i tron att den är äkta när flaskan i själva verket kan innehålla allt från schampo till vanlig hudkräm.

– Var försiktig med solskydd. Köp från ett apotek eller köp hemma i stället för den lilla strandkiosken någonstans runt Medelhavet.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons