Ronaldos hattrick tog Portugal till final

Portugal vann historiens första Nations League-semifinal efter hattrick av Cristiano Ronaldo.
Men det största dramat handlade om VAR-situationen då domaren först dömde straff för Portugal men sedan gav Schweiz straff efter videogranskning.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2019
Cristiano Ronaldo firar sitt andra av tre mål mot Schweiz.
Cristiano Ronaldo firar sitt andra av tre mål mot Schweiz.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Matchen slutade 3–1 till Portugal, som spelar final i Nations League på söndag.

– Det skulle betyda mycket om vi vann den allra första turneringen. Matchen stod och vägde på en knivsegg vid 1–1. Tur för oss att Ronaldo avgjorde, säger den portugisiske försvararen Rúben Días till Uefas webbplats.

Det var tio minuter in i andra halvlek som den tyske domaren Felix Brych blåste straff för Portugal, men blev uppmärksammad på situationen dessförinnan då schweizaren Steven Zuber var på väg igenom det portugisiska straffområdet, men då Portugalförsvarare nickade bort bollen.

Mål i slutminuterna

Videogranskningen visade att högerbacken Nelson Semedo kapat hälarna på Zuber och Schweiz fick därför straff. Den slog Ricardo Rodriguez in med ett lågt och hårt skott till höger.

Målet innebar 1–1 efter att Cristiano Ronaldo gjort 1–0 i den 25:e minuten på en frispark.

Matchen såg ut att gå mot förlängning. Men i den 88:e minuten slog Ronaldo till igen. Efter ett inlägg från höger från Bernardo Silva satte han ledningsmålet. Bara två minuter senare tog han sig fram på vänsterkanten, tog sig förbi försvarare och sköt in sitt tredje mål för kvällen i Porto. Det var också Ronaldos 88:e landslagsmål i sin 157:e landskamp.

Efteråt hyllades Ronaldo av Bernardo Silva:

– Vi är vana vid det här, sånt här har han gjort länge och är ingen överraskning för någon. Han gjorde tre... inget konstigt. Han är ofta den som gör skillnad, säger Silva till Uefas webbplats.

19-åring debuterade

Den som stod för rubrikerna före matchen var dock 34-åringens anfallspartner i matchen – den 15 år yngre Joao Felix som debuterade i Portugals A-landslag. Felix, som spelar i Benfica, sägs bli den nye Ronaldo. Han fick 70 minuter på planen, och hade en jättechans men blev dragen i armen och tappade balansen så skottet gick över.

I morgon avgörs det om Nederländerna eller England blir Portugals finalmotståndare på söndag. Segraren i Nations League får en plats i EM-slutspelet nästa år.