Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sörenstams kamp: "Vi får inte ge upp"

Som spelare bröt Annika Sörenstam själv barriärer för en ökad jämlikhet inom golfen.
Nu gör hon det för nästa och nästnästa generation.
Golf • Publicerad 18 juni 2019
Världens främsta damgolfare Annika Sörenstam driver nu en stiftelse och arrangerar juniortävlingar för världens främsta flickamatörer. Nu hålls Annika Invitational Europe på Vasatorps GK utanför Helsingborg.
Världens främsta damgolfare Annika Sörenstam driver nu en stiftelse och arrangerar juniortävlingar för världens främsta flickamatörer. Nu hålls Annika Invitational Europe på Vasatorps GK utanför Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT

För över 16 år sedan skrev Annika Sörenstam idrottshistoria när hon blev den första kvinnan på över 50 år som ställde upp på herrarnas USA-tour. Fem år senare avslutade världens segerrikaste damgolfare – 89 proffssegrar, varav 10 majortitlar – sin proffskarriär.

Nu reser hon världen runt och arrangerar sin juniortävling för framtidens golfstjärnor.

"Ge tillbaka till sporten"

Annons

– Det är ett sätt för mig att kunna ge tillbaka till sporten och tjejgolfen. Och framför allt känner jag att det är viktigt att inspirera de här tjejerna på olika sätt, säger Sörenstam inför Annika Invitational Europe, som i veckan avgörs på Vasatorps golfklubb utanför Helsingborg.

Sörenstam känner att hon kan vara ett ännu större språkrör för en ökad jämställdhet nu jämfört med när hon själv spelade.

– Eftersom det inte är personligt nu, det är för nästa generation, eller snarare två generationer. Vi får inte ge upp, vi måste ju fortsätta. Det är fortfarande fler killar som spelar golf, säger 48-åringen.

TT: Jämställdhet debatteras i nästan alla sporter och ofta handlar det om möjligheten till att försörja sig på sin sport – hur bra är golfen i den aspekten?

– Vid en jämförelse mellan dam- och herrgolfen är det en stor skillnad. Helt klart. Men tittar man på vad vi började med och vart vi har kommit så har vi kommit rätt långt. Även om killarna nästan har kommit ännu längre. Så det är fortfarande inte i närheten, tyvärr, säger Sörenstam.

"Finns möjligheter för alla"

Å andra sidan framhåller hon att golfen är lyckligt lottad i jämförelse med många andra sporter.

– Vi har ju tävlingar runt om i världen. Vi kan ändå försörja oss på en sport, det är det inte många som kan. Då kan man ju inte sitta och gnälla direkt. Å andra sidan måste man ju fortsätta att jobba vidare, säger hon.

Mer jämlika förutsättningar och större prispengar är viktiga, men av lika stor vikt är symbolhandlingar. När konservativa Augusta National – golfklubben i amerikanska Georgia som är årlig värd för herrarnas majortävling US Masters – i våras arrangerade en damtävling för första gången i historien gav det eko i golfvärlden.

– Det är nog ett av de största initiativen för damgolfen på många, många år. Och inte bara för amatörer, utan snarare över huvud taget för damgolf och damsport. Det är också ett sätt för golfen att visa att det finns möjligheter för alla, säger Sörenstam om tävlingen för världens främsta flickamatörer.

Saknar en svensk tävling

Sverige är en av världens mest framgångsrika golfnationer på damsidan genom tiderna, men det är nu fyra år sedan landet arrangerade en tävling på damernas Europatour. Den senaste upplagan avgjordes just på Vasatorps GK 2015.

– Om vi nu ska prata om jämlikhet så har vi nu en herrtävling. Varför ska vi inte ha en tjejtävling då? Att visa att vi menar allvar när det gäller jämlikhet. Att visa att vi menar allvar att ge våra egna spelare möjligheter att spela en proffstävling här hemma, säger Annika Sörenstam.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons