Storbritannien och Italien klart för A-VM

Ishockey • Publicerad 20 maj 2019
Storbritannien jublar efter Ben Davies mål i förlängningen.
Storbritannien jublar efter Ben Davies mål i förlängningen.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Storbritanniens comeback i A-VM har till största del varit en tråkig historia. Inför den sjunde och avslutande gruppspelsmatchen mot nästjumbon Frankrike hade man förlorat samtliga matcher och var piskat att vinna för att inte degraderas.

Drygt halvvägs in i matchen låg man också under med 0–3 efter att Frankrike gjort tre mål på fyra minuter. Men Storbritannien kom tillbaka och lyckades reducera till 2–3 innan mittperiodens slut.

Robert Farmer kvitterade sedermera i tredje perioden och matchen gick till förlängning. Där höll sig Ben Davies framme och gjorde det historiska 4–3-målet.

Storbritannien tog därmed sin första seger i A-VM på 57 år, enligt SVT, och som kronan på verket får man spela i A-VM även nästa år. Vilka som degraderas? Frankrike, som i och med förlusten motvilligt slutar på jumboplatsen.

Parallellt, i grupp B, stod Italien för en skräll när laget besegrade Österrike med 4–3 efter straffläggning. Vilket betydde att italienarna, precis som britterna, får spela VM i Schweiz nästa år – på alpgrannen Österrikes bekostnad.