Sverige tappade ledning – föll i U21-kvalet

Mattias Svanberg gav Sverige en drömstart i Kalmar.
Men när domaren blåset i pipan var det Irland som fick segerjubla.
Fotboll • Publicerad 10 september 2019
Det blev irländskt jubel på Guldfågeln arena när Sverige förlorade med 1–3 i kvalet till U21-EM.Foto: Patric Söderström/TT

Sverige fick en tung start på kvalet till U21-EM 2021 och förlorade med 1–3 hemma mot Irland på Guldfågeln arena i Kalmar.

Mattias Svanberg gav visserligen Blågult ledningen i den första halvleken – men spelet lämnade mer i övrigt att önska till den andra halvleken.

– Vi har lite flyt att vi leder med 1–0. Vi gör för enkla misstag och vågar inte spela tillräckligt mycket, sade målskytten, tillvardags i Serie A-klubben Bologna, till C More i halvtid.

Trots självkritiken blev det inte någon spelmässig förbättring i den andra halvleken.

Watford-målvakten Pontus Dahlberg stod för en magnifik straffräddning med dryga timmen spelad – men kunde inte stå emot de irländska anstormningarna som följde.

Kvitteringen kom i den 68:e minuten efter ett fint avslut av Tottenham-spelaren Troy Parrott – och med bara tre minuter kvar av ordinarie matchtid hade Irland vänt. Detta via en nick i mål på hörna av Conor Masterson.

På övertid fastställdes slutresultatet till 1–3 i en kontring, återigen efter mål av Parrott.

– Vi är inte tillräckligt bra i dag. Vi kommer inte upp i standard i varken passningsspel eller aggressivitet i försvarsspel, sade förbundskaptenen Roland Nilsson till C More efter matchen.

Övriga lag i Sveriges kvalgrupp är Island, Italien, Armenien och Luxemburg. U21-EM 2021 avgörs i Ungern och Slovenien.