Tungt för Växjö efter tredje nollan

Två SM-guld de senaste fyra säsongerna gör Växjö till en toppkandidat i SHL.
Just nu är det långt till den nivån.
Efter att ha tappat 2-0 till 2-4 borta mot Färjestad har laget tre förluster av tre möjliga.
Ishockey • Publicerad 19 september 2019
Växjös Martin Lundberg gör 2–0 mot Färjestad. En ledning som laget dock tappar till 2–4-förlust.Foto: Tommy Pedersen/TT

Det var upp och ned-vända SHL-världen inför mötet i tredje ishockeyomgången mellan Färjestad och Växjö. De två tippade topplagen hade sällskap av regerande mästaren Frölunda som nollpoängare i botten av tabellen.

Efter 2-4 i Löfbergs arena fortsätter den skrala poängutdelningen att plåga Växjö, som kom till Karlstad med förluster mot Luleå och Djurgården i säsongsupptakten.

– Vi har spelat bra i alla matcherna egentligen och det här var nog vår bästa. Så det är klart att det är väldigt tungt, säger Richard Gynge, som återvänt till Sverige efter tre säsonger i KHL.

Tamt hemmalag

Annars var det Färjestad som verkade mest påverkat av den dåliga säsongsinledningen.

Bristen på självförtroende var uppenbar. Det var passivt, tamt och tveksamt. Passningarna hittade sällan rätt adress och stundtals tycktes det omöjligt att hitta ut ur egen zon.

Roman Horak och Martin Lundberg ordnade 2-0 för Växjö i första perioden, båda målen inprickade i numerära överlägen.

– Det är svårt att säga varför vi inte fortsatte. Vi behöver vinna matcher och det är den första som är svårast, sägen Gynge.

Det är väldigt tidigt på säsongen men 32-åringen hade svårt att skaka av sig den tredje raka förlusten.

– Det är aldrig lugnt när man inte vinner, säger Gynge.

Växjö var det bättre laget även i den andra perioden men Färjestad tog sig ändå in i matchen.

Återigen spelade utvisningarna en avgörande roll.

När Martin Lundberg gjorde sig skyldig till en tröjdragning fick Johan Ryno läget som innebar 1-2. Sedan höll bortalaget visserligen rent under Peter Anderssons tvåminutare men det dröjde bara fem sekunder till innan Ville Leskinen på måltjuvsmanér prickade in 2-2 från dålig vinkel.

”Grön” segerskytt

Tredje perioden blev en dubbeljakt på höstens första segermål, ett drömläge för potentiella matchhjältar.

Den här kvällen var trepoängsskytten klädd i grönt.

Backförvärvet Linus Arnesson klippte till direkt efter tekning. Per Åslund spädde sedan på segersiffrorna till 4-2 och Färjestad kunde pusta ut.

– Det var ett ängsligt Färjestad första 20, närmast krampaktigt. Vi pratade om att tro på oss själva och i tredje perioden kopplade vi ett litet grepp, säger tränaren Johan Pennerborn.