Trump kallar riksrättsutredning för kupp

USA Artikeln publicerades
Ingången till en av de lokaler där flera utskott i USA:s representanthus nu ska utreda om presidenten ska ställas inför riksrätt.
Foto: J Scott Applewhite/AP/TT
Ingången till en av de lokaler där flera utskott i USA:s representanthus nu ska utreda om presidenten ska ställas inför riksrätt.

USA:s president beskriver riksrättsutredningen mot honom som en statskupp.

"När jag nu får reda på mer och mer för varje dag, så kommer jag till slutsatsen att det som pågår inte är riksrätt, det är en kupp", skriver Donald Trump på .

"Avsikten är att frånta folket makten, deras röst, deras friheter", tillägger presidenten.

Samtidigt försöker utrikesminister Mike Pompeo stoppa eller fördröja kongressförhör som planeras inom riksrättsutredningen och flera demokrater anklagar Pompeo för att blockera utredningen.

Pompeo å sin sida anklagar demokrater som driver riksrättsprocessen för mobbning. Det är ett "försök att skrämma, mobba och felaktigt behandla de framstående yrkesverksamma vid utrikesdepartementet", Pompeo.

Under måndagen bekräftade Pompeo under en pressträff tidigare medieuppgifter att han lyssnat på samtalet mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, vilket är upprinnelsen till riksrättsprocessen. Trump anses under samtalet ha uppmanat Zelenskyj att utreda en av hans huvudutmanare – demokraten Joe Biden och dennes son – inför presidentvalet 2020.

Pompeo svarade inte på frågan om något som sades väckte några varningssignaler hos honom.

Rysslands president Vladimir Putin kommenterar också telefonskandalen och ställer sig på Trumps sida.

– Jag ser inget komprometterande i konversationen mellan Trump och Zlelenskyj, säger Putin enligt nyhetsbyrån AFP.

Ställs Trump inför riksrätt blir han den tredje presidenten i USA att genomgå processen.

Fakta

Fakta: Riksrättsförfarandet i USA

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser", i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag.

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter).

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com

Visa mer...