Uniteds sköna vecka – starkast i derbyt

Manchester Uniteds succévecka är fullbordad.
Segern mot Tottenham följdes upp med en förlösande derbyvinst mot Manchester City.
Tungviktsmötet på Etihad Stadium slutade 2–1 till gästerna.
Fotboll • Publicerad 7 december 2019
Marcus Rashford gjorde sitt tionde mål för säsongen när han gav Mancheser United ledningen på straff.Foto: Rui Vieira/AP/TT

Det har talats om kris och en norsk manager som, milt uttryckt, har hängt löst.

Men efter en vecka där tre poäng har bärgats mot både Tottenham och nu även lokalrivalen Manchester City är det plötsligt helt andra tongångar i Ole Gunnar Solskjærs Manchester United.

Onsdagens 2–1-vinst hemma mot "Spurs" följdes på lördagen upp med en tung skalp på Etihad Stadium där de rödklädda gick segrande ur derbyt med samma siffror.

Straff uteblev

United tog kommandot direkt i den första halvleken, skapade heta målchanser på löpande band – och fick utdelning efter att Manchester Citys Bernardo Silva varit för het i eget straffområde.

Portugisen tacklade ned Marcus Rashford som sedan själv tog hand om straffen och dunkade in 1–0 från elvameterspunkten.

– Vi kunde ha gjort fler mål och stängt matchen tidigt. Det var en riktigt bra vinst, säger målskytten till Sky Sports och tillägger:

– Om vi hade straffat dem hårdare så hade vi kunnat leda med 4–0 och då hade det varit klart.

Bara sex minuter senare kom en ny kalldusch för Manchester City. Detta när Anthony Martial med ett lågt avslut sköt bollen förbi täckande City-försvarare och in i mål via stolpen.

Hemmalaget öste på för en reducering i slutet av den första halvleken och många trodde nog att de ljusblåa skulle få straff när United-mittfältaren Fred tog bollen med handen i eget straffområde – men trots att situationen VAR-granskades valde domaren att fria.

Träffad av tändare

Samma Fred var åter i fokus en bit in i den andra halvleken när han i samband med att han skulle slå en hörna överöstes med tändare och andra föremål från ilskna City-supportrar. Brasilianaren träffades åtminstone en gång men inte värre än att han efter ett kort avbrott kunde slå hörnan när situationen lugnat ned sig.

City lyckades skapa dramatik i slutminuterna efter att Nicolás Otamendi reducerat till 1–2 i den 85:e minuten – men hemmalaget vaknade för sent.

United höll undan och går i och med det förbi Tottenham i tabellen som ny femma i Premier League.

För City, på tredje plats, innebär derbyförlusten samtidigt att avståndet till serieledande Liverpool nu har vuxit till hela 14 poäng.