Värmland bäst i skolrankning

Utbildning Artikeln publicerades
Torsby kommun lyckas bäst med skolan, enligt Lärarförbundets rankning. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Torsby kommun lyckas bäst med skolan, enligt Lärarförbundets rankning. Arkivbild.

Tre värmländska kommuner placerar sig på topp tio-listan i Lärarförbundets rankning Sveriges bästa skolkommun. På första plats: Torsby.

Lärarförbundet har sedan 2002 gjort rankningen Sveriges bästa skolkommun. Skånska Vellinge har rankats högst fem år i rad, 2014–2018, men i år går utnämningen alltså till Torsby i nordvästra Värmland.

Värmland representeras också av Storfors på andra plats och Hammarö på fjärde plats, medan Kalix i Norrbotten är trea och skånska Båstad femma.

Peter Jonsson, som är ordförande i Torsbys barn- och utbildningsnämnd, säger att förstaplaceringen speglar att kommunen har satsat rätt.

– Vi har till exempel ett tvålärarsystem sedan några år. Där det finns behov arbetar två lärare i samma klassrum, vilket har haft god effekt. Och kanske viktigast – vi har inte haft något internt käbbel. Alla drar åt samma håll och det gynnar eleverna, säger han.

Inga betyg

Årets rankning är inte jämförbar med tidigare års. Från och med i år har Lärarförbundet tagit bort tre kriterier som gäller elevernas resultat, utan hänsyn till elevernas familjebakgrund. Kvar finns studieresultaten, med denna hänsyn tagen. Tanken är att kommuner med hög andel välbeställda, högutbildade familjer inte ska få "gratispoäng" i rankningen.

– Det som slår igenom mest i elevresultaten är föräldrarnas utbildningsbakgrund. Det är ingen faktor en kommun med lätthet kan påverka, och därför har vi valt att rensa de tre kriterier som påverkas mest av socioekonomiska faktorer. Skolan har ett jätteviktigt kompensatoriskt uppdrag men det är uppenbart att olika kommuner har olika stora utmaningar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Bita sig i svansen

Hon tror att förbundets rankning får större tyngd nu i tider då många kommuner står inför kännbara ekonomiska neddragningar.

– Vi hävdar att den kommun som inte vågar sätta sin skola först biter sig själv i svansen. Det kommer tveklöst att påverka kommunens möjlighet att utvecklas, att vara attraktiv som inflyttningskommun, säger Johanna Jaara Åstrand.

I Torsby blir det gofika för all skolpersonal och alla elever på fredag för att fira utnämningen, lovar Peter Jonsson.

– Den skapar ju stolthet, och förhoppningsvis kommer vi att synas lite mer. Kanske kan vi locka till oss fler bra pedagoger, säger han.

Fakta

Fakta: Torsby först, Gnesta sist

De tio bästa skolkommunerna samt de tio sämst rankade skolkommunerna:

PlaceringKommunLän1. TorsbyVärmland2. StorforsVärmland3. KalixNorrbotten4. HammaröVärmland5. BåstadSkåne6. BengtsforsVästra Götaland7. TranåsJönköping8. ÄlvsbynNorrbotten9. DanderydStockholm10. HoforsGävleborg281.AleVästra Götaland282.StrömstadVästra Götaland283.EnköpingUppsala284.LekebergÖrebro285.SträngnäsSödermanland286.NynäshamnStockholm287.HaningeStockholm288.TierpUppsala289.NordanstigGävleborg290.GnestaSödermanland

Visa mer...

Fakta

Fakta: Torsby först, Gnesta sist

Placering för de tio befolkningsmässigt största kommunerna.

KommunLänPlaceringStockholmStockholm136GöteborgVästra Götaland256MalmöSkåne245UppsalaUppsala265LinköpingÖstergötland83ÖrebroÖrebro222VästeråsVästmanland244HelsingborgSkåne99NorrköpingÖstergötland160JönköpingJönköping55

Källa: Lärarförbundet

Visa mer...

Fakta

Fakta: Torsby först, Gnesta sist

Bästa kommun i varje län.

LänKommunPlaceringBlekingeRonneby41DalarnaMalung-Sälen58GotlandGotland104GävleborgHofors10HallandVarberg44JämtlandBerg29JönköpingTranås7KalmarBorgholm17KronobergTingsryd80NorrbottenKalix3SkåneBostad5StockholmDanderyd9SödermanlandTrosa59UppsalaKnivsta221VärmlandTorsby1VästerbottenSkellefteå19VästernorrlandHärnösand36VästmanlandArboga45Västra GötalandBengtsfors6ÖrebroLindesberg22ÖstergötlandVadstena14

Källa: Lärarförbundet

Visa mer...

Fakta

Fakta: Torsby först, Gnesta sist

Lärarförbundets rankning bygger på officiell statistik och statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Ett par kriterier väger extra tungt: lärartäthet och andelen utbildade lärare.

Några av de andra kriterierna är sjuktal bland lärarna, lärarlöner, resurser till undervisning, andel barn i förskola och fullföljd gymnasieutbildning.

Niondeklassares meritvärde och andel godkända elever i alla ämnen har vägts in med hänsyn till elevernas sociala bakgrund.

Källa: Lärarförbundet

Visa mer...