Körde på sitt ex - får sex års fängelse

Olofström Artikeln publicerades
Den dömda mannen hade kontaktförbud med kvinnan som han körde på - nu döms han till sex års fängelse.
Foto: Johan Nilsson/TT
Den dömda mannen hade kontaktförbud med kvinnan som han körde på - nu döms han till sex års fängelse.

Den man som i april körde på sitt ex dömdes på torsdagen till sex års fängelse för grov misshandel. Han frias från mordförsök.

Det var i april som polisen tillkallades till Olofström om en påkörningsolycka. En kvinna som omhändertogs av ett vittne till händelsen fick föras till sjukhus med skador på kropp och i ansiktet.

Den 21 april åtalades mannen för försök till mord och i andra han på synnerligen grov misshandel - det senare döms mannen nu för.

– Den bevisning jag har åberopat tycker jag visar att han har gjort gärningen med uppsåt, med syfte att ta livet eller skada kvinnan allvarligt, sa kammaråklagare Malin Niklasson då till Sydöstran.

På torsdagen meddelades domen på sex års fängelse för mannen. Han frias för försök till mord. Han ska även betala 75 000 kronor i skadestånd till kvinnan och stanna kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Kvinnan yrkade på 150 000 kronor i skadestånd - men får alltså det halverat av domstolen.

Mannen erkänner att han var bakom kollisionen men förnekar brott eftersom han enligt försvaret inte hade uppsåt att köra på sin ex fru - utan att han försökte väja för henne.

I åtalet åberopas ett vittnesmål till händelsen. Samma vittne hjälpte kvinnan innan polisen kom till platsen.

– Bilen kör lite sakta över övergångsstället och saktar ner lite, ska mannen ha sagt i förhören.

– Mannen i bilen trycker plattan i mattan, full gas.

Försvarsadvokaten Nils Fagrenius sa i samband med åtalet att hans klient försökte väja för kvinnan.

– Åklagaren menar att han har en vilja att döda eller skada, och så är det alltså inte, sa Fagrenius till Sydöstran.

Enligt domstolen fanns det inga funktionsfel på bilen - som skulle kunna förklara kollisionen. De lyfter även fram att den åtalade inte har helt kunnat redogöra för händelseförloppet varken under kollisionen eller vad som hände efteråt.

Mannen förekommer även under 20 avsnitt sedan tidigare i belastningsregistret och dömdes senast i oktober för överträdelse av kontaktförbud - mot just kvinnan som blev påkörd.

Den lägsta strafftiden för synnerligen grov misshandel är fem år - men eftersom den numera dömda mannen återfallit i likartad brottslighet menar tingsrätten att mannen ska dömas till sex års fängelse.