Brukshundklubben:

Olofström Artikeln publicerades

”Det börjar smälla för tidigt”

De italienska tryffelhundarna Max, Ceasar och Bella, på Brukshundklubben trivs bäst när det inte skjuts fyrverkerier. I bakgrunden väntar Axel och Ellen Håkansson på att få leka med hundarna.
Foto: Anton Kyhlbäck
De italienska tryffelhundarna Max, Ceasar och Bella, på Brukshundklubben trivs bäst när det inte skjuts fyrverkerier. I bakgrunden väntar Axel och Ellen Håkansson på att få leka med hundarna.

Många hundar ligger nerdrogade under nyårsfirande. De vågar inte gå ut och har svårt att uträtta behov ordentligt. Ibland i flera veckor, berättar Brukshundklubben.

– Det finns ingen ordentligt kontroll på fyrverkerierna, säger Johnny Hansson.

Snart börjar det nya året. En ny start med nya möjligheter, för många.

Men för människans bästa vän är det ofta förknippat med lidande. Enligt Svenska Kennelklubben uppfattar en tredjedel av alla hundar smällarljud som intensiv smärta. Uppemot 35 000 hundar medicineras med starka mediciner i Sverige, under nyårsveckorna, enligt Svenska Kennelklubben.

– Hade koncentrationen varit på tolvslaget hade det inte varit ett lika stort problem, säger Johnny Hansson, hundägare och medlem i Olofström Brukshundklubb.

Britt-Marie Larsson och golden retrievern Kitty ute på Brukshundklubben bana, södra Olofström vid Stora Oredsjön, under fredagen.
Foto: Anton Kyhlbäck
Britt-Marie Larsson och golden retrievern Kitty ute på Brukshundklubben bana, södra Olofström vid Stora Oredsjön, under fredagen.

Johnny menar att det är självklart att det nya året ska firas, men påpekar många börjar skjuta fyrverkerier och smällare redan från mitten av december. Det skapar problem för hundar och deras ägare.

– Det börjar smälla för tidigt, och håller på ända in på det nya året, säger han till Sydöstran.

– Då kan man hjälpa hunden med de olika åtgärderna. Det är jättesvårt att förhålla sig till.

Förra året valde kommunen att slopa nyårsfirandet när det gäller fyrverkerier. Då sa kommunchef Iréne Robertsson att det var på grund av två anledningar:

– Vi kommer inte att skjuta raketer i år då vi värnar om miljön och de djur som far illa av raketerna, sa Iréne Robertsson till Sydöstran.

Ett alternativ i Sverige som har blivit populärt är lasershow. Då byts smällande raketer ut mot stroboskop som siktas mot himlen.

– Det är ett jättebra initiativ med lasershow. Speciellt i större städer där det är svårare att skydda hundarna mot smällarna, säger Johnny Hansson.

– Sen får vi inte glömma att det är många människor som skadar sig, det har man läst mycket om. Det är inte bara hundar som far illa.

Olofströms Brukshundklubb ger tips till hundägare att söka sig till avlägsna platser, eventuellt medicinera sin hund om smällandet skapar stora problem, eller hitta ett hundpensionat som inte ligger inne i städerna.

– Där jag bor är det inte så mycket smällande. Men jag känner många hundägare som har problem, och som måste medicinera sina hundar.

– Alla kan inte ge sig ut i skogen med sin hund. Men det stora problemet är att många börjar skjuta för tidigt innan nyårsafton, och fortsätter skjuta in på det nya året, säger Johnny Hansson, vice ordförande för Olofström Brukshundklubb.

Tips

Om din hund påverkas av smällandet

Ta aldrig med hunden där fyrverkerier avfyras

Res bort om möjligt

Ta en tur med bilen under de värsta timmarna

Lämna inte hunden ensam

Rasta hunden i god tid innan

Dra ner gardiner och spela musik när ni är hemma

Försök avleda hundens uppmärksamhet med leksaker

Ömka eller bestraffa inte hunden för hon eller han reagerar

Uppsök veterinär i god tid om problemen är allvarliga

Källa: Svenska kennelklubben

Visa mer...