Cykellopp rullar genom Olofström

Olofström Artikeln publicerades
Sverigeloppet går från Haparanda till Ystad. Tävlingen arrangerades senaste gången på 60-talet. Nu är det dags igen.
Foto:Joel Attermark
Sverigeloppet går från Haparanda till Ystad. Tävlingen arrangerades senaste gången på 60-talet. Nu är det dags igen.

På torsdagen inleddes den sista etappen av Sverigeloppet. De tävlande som cyklar från Haparanda till Ystad på sju dagar passerade Olofström.

– Det är en riktig utmaning, säger arrangören och olympiern Bernt Johansson.

Tävlingen arrangeras av Bernt Johansson som kanske är mest känd för sitt OS-guld i Montreal 1976. Nu är Bernt Johansson en hängiven motionscyklist. Intresset för cykling har fått ett stort uppsving de senaste åren. Åkarna blir flera, snabbare och framför allt bättre på att köra i grupp. Det är därför som Bernt Johansson har dragit i gång Sverigeloppet igen.

– Det är ett pilotprojekt. Första gången sedan 1965 som loppet genomförs. Vi har fem lag som består av skickliga motionärer. Nästa år kan det komma att bli många fler deltagare. Många planerar redan nu inför det, säger Bernt Johansson.

Den sjunde etappen tar åkarna genom Olofström. Det är den sista och den kortaste av etapperna och går från Växjö till Ystad. Det har varit mycket omkring tävlingen att ordna. Bland annat behöver åkarna ha med sig följebilar, men hjärtat i färden handlar mest om att ta sig från punkt a till b.

– Det är ett fint sätt att se Sverige på. Det har varit fantastiskt att se Norrlands stora vidder och böljande vägar och vidare förbi torpen i de småländska skogarna, säger Bernt Johansson.

Sverigeloppet har genom åren sett flera legender, inte minst Stålfarfar, som vann svenska folkets hjärta när han tog sig ner till Ystad snabbare än någon annan tävlande efter att ha ansetts för gammal för att delta . Det var 1951. Bland åkarna i år så hittar vi Peter Azorenius från Olofström som kör för skånelaget Conquistane La Montagne.

Utanför Ica Maxi så har arrangörerna satt upp tält och förberett en rastplats. Åkarna har tjugo minuters lunchstopp. Ett av lagen har satsat extra på att göra sitt lopp till en insamling för välgörenhet.

– Det har varit fantastiskt kul. Vi tränar upp oss under resans gång, säger Björn Lennartsson från Team il Re Leone som rullar in vid checkpoint utanför ICA Maxi Olofström.