De låste butiken - och lämnade allt

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Det som inte någon kunde tro skulle hända gjorde det. På kort tid la konsumentföreningen ner tre butiker i kommunen. En epok gick i graven.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Det som inte någon kunde tro skulle hända gjorde det. På kort tid la konsumentföreningen ner tre butiker i kommunen. En epok gick i graven.

Det som ingen trodde kunde hända blev plötsligt verklighet. Sent på torsdagskvällen den 13 oktober 2005 meddelade ledningen på ett möte med personalen i Olofström att Konsumbutiken ska läggas ner. Elva anställda sades upp.

133 dagar senare var allt avvecklat och nyckeln till butiken vreds om för sista gången. "Vi tackar medlemmar och kunder för alla år" hade personalen skrivit på en lapp på dörren in till Konsum. Den 10 mars låstes dörrarna för gott och en epok gick i graven. En av de sista kunderna denna dag var Ann-Mette Albin.

– Jo jag minns mycket väl den dagen. Det var mycket sorgligt och det är klart att man saknar den gamla Konsumaffären. Det var ju en del av samhället, säger Ann-Mette Albin till Sydöstran.

 133 dagar efter beskedet att alla anställda i butiken var uppsagda låstes dörren för en sista gång.
Foto: Joakim Serrander / TT
133 dagar efter beskedet att alla anställda i butiken var uppsagda låstes dörren för en sista gång.

– Nedläggningen är en konsekvens av den mördande konkurrensen från lågprisaffärerna i Olofström, sa Glenn Ericsson, dåvarande vd på Kristianstad-Blekinge konsumentförening, till Sydöstran. Veckan innan beskedet om stängning hade det även blivit klart att även Konsum i Ronneby stängdes.

Efter 87 år lämnade konsumentföreningen Olofström. Det som många trodde var en omöjlighet i ett samhälle där arbetarrörelsen styrt med majoritet blev verklighet.

Det spekulerades om att Netto skulle vara intresserade att ta över Konsumlokalen.

– Vi har gjort en marknadsanalys, men kommit fram till att vi inte är intresserade, sa Jörgen Martinsson, som då var etableringschef på Netto. Han menade att marknaden för livsmedel i Olofström helt enkelt var överetablerad. Aktörerna var för många och kunderna för få.

Trots det visade statistik från Handelns utredningsinstitut att allt fler valde att handla sina dagligvaror i Olofström. Under året som kom fortsatte dagligvaruförsäljningen att öka med cirka fyra procent, medan sällanköpsvaruförsäljningen stagnerade helt.Senare skulle Netto ompröva sitt ställningstagande. Den 8 oktober 2008 öppnade Netto sin nittioförsta butik i Sverige. Exakt sju år senare valde den danska livsmedelsjätten att kasta in handduken och stänga butiken.

Men åter till Konsum. Frågan är om det var kooperationens ledning i Kristianstad som svek eller var det kunderna? Faktum var att endast 150 medlemmar av runt 4 000 på orten enligt konsumentföreningen handlade över 30 000 kronor per år i butiken. Inte minst barnfamiljerna valde att storhandla på ICA Maxi eller Willys istället.

Oavsett vem som svek så var det ett faktum att Konsum stängde i centrala Olofström och sålde fastigheten och lämnade orten. Konsums tid var över i Olofström. En ort där arbetarrörelsen och den kooperativa tanken historiskt varit stark.Men året 2005 skulle visa sig bli den kooperativa rörelsens mörker år. I januari 2005 lades även Konsum i Kyrkhult ner. Därmed gick en epok i graven och Konsumbutiken i Kyrkhult gick samma öde som butiken i Jämshög fyra år tidigare. Bokslutet för Kyrkhultsbutiken året innan nedläggningen uppvisade en omsättning på 8,3 miljoner kronor och ett minus på en halv miljon. De röda siffrorna var en påminnelse om något ohållbart.