”Familjeföretag” misstänks lurat till sig 8,7 miljoner

Olofström Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Hela familjen och släkten jobbade som assistenter åt sonen som är 30-årsåldern.

I 4,5 år hade man det i egen regi – utifrån ett vårdbehov som nu misstänks ha varit felaktigt.

Försäkringskassan kräver tillbaka 8,7 miljoner kronor – sonen själv, pappan och den yngre brodern häktades under fredagen misstänkta för grovt bidragsbrott.

Försäkringskassan fick in en anonym anmälan om att något inte stämde när det gällde assistansersättningarna för den rullstolsburne sonen i familjen.

Sonen som är i 30-årsåldern hade både sin pappa, frun, brodern samt mormor och morfar som assistenter.

– Den här familjen har haft ett vårdbehov och hade det i 4,5 år i egen regi, men Försäkringskassan fick indikationer från både allmänheten och Skatteverket att det inte stod rätt till.

– Det var stora lönesummor där vissa tidrapporter krockade med varandra. Vid en kontroll så visade det sig att sonens vårdbehov på över 20 timmar per vecka inte var så stort som de uppgett, säger åklagaren Lena-Marie Bergström till Sydöstran.

Bergström begärde att de tre i familjen skulle häktas, en linje som rätten också gick på då både sonen, pappan och den yngre brodern nu häktas på sannolika skäl misstänkta för grovt bidragsbrott mellan åren 2013 till 2018.

Åklagaren Lena-Marie Bergström som håller i utredningen.
Foto: Mattias Mattisson
Åklagaren Lena-Marie Bergström som håller i utredningen.

Kommer ytterligare personer i familjen eller släkten att begäras häktade?

– Det kan jag inte svara på i nuläget, men vi har valt att begära de här tre häktade för att kunna höra dem och kontrollera deras uppgifter. Och också så att de inte ska kunna prata sig samman, säger hon.

Försäkringskassan har nu krav på totalt 8,7 miljoner kronor.

– Jag har begärt en kvarstad på så mycket som möjligt som kan täcka upp de här 8,7 miljonerna. Vi har nu fryst tillgångar från flera olika konton på totalt 4,9 miljoner kronor, berättar Lena-Marie Bergström.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.