”Besparingar ska inte påverka lärartätheten”

Olofström Artikeln publicerades
3 bilder
Foto:Gunnel Persson

– Det var konstiga besparingar, säger nämndens ordförande Michael Henriksson (S). I november ska den ny budget vara klar.

I slutet om förra veckan gick Lärarnas Riksförbundet ut och kritiserade kommunen.

Då skulle utbildningsförvaltningen spara 33 miljoner i sin budget för nästa år.

– Det var konstiga besparingar, som att gymnasieelever skulle betala lunch, och något sådant skulle vi aldrig låta gå igenom, säger Michael Henriksson, utbildningsnämndens ordförande.

Den 6 november ska utbildningsförvaltningen lämnat in ny budget för nästa år.

I början av året berättade Sydöstran om felräkningen när det gäller ersättningar för nyanlända barn - vilket landade på ett underskott om 16 miljoner kronor för innevarande år.

En orsak till felräkningarna har varit att bidrag från migrationsverket minskat - eftersom många nyanlända nu har fått uppehållstillstånd.

Ekonomichefen Karl Andrae förklarade att en rad felkalkyler skapat situationen.

– Samtidigt ska man veta att det hänt mycket i verksamheten på kort tid och det har funnits en ovana att hantera detta, sa han då.

Kommunalråd Sara Rudolfsson (S) påpekar att det inte är aktuellt att höja skatten. Hon menar även att oron delvis är obefogad:

– Det kommer inte att röra sig om besparingar på 33 miljoner kronor. Inga besparingar kommer genomföras som påverkar lärartätheten i kommunen, säger hon.

– Utbildningsnämnden har utökad budgetram, absolut inte minskad, inför nästa år. Exakta siffror hur det blir kommer på nästa sammanträde i november, säger Sara Rudolfsson (S).

Hon påpekar, liksom utbildningsnämndens ordförande Michael Henriksson (S), att vissa önskemål och satsningar dock kan drabbas:

– Man vet inte hur bidragen kommer att bli i framtiden. Men det finns marginaler att arbeta med och vi löser det, säger Michael Henriksson.

På grund av felräkningarna kan även vissa rutiner behöva förändras:

– Ja, men det gäller inte bara utbildningsförvaltningen utan hela kommunen, har Ingegerd Carlsson sagt, chef på utbildningsförvaltningen.

Oppositionen har ställt sig kritiska till kommunens rutiner:

– Vi behöver få en bättre insyn i det som sker i kommunen. De här 33 miljonerna fick jag veta vid sittande bord vid nämndens senaste sammanträde. Det är inte acceptabelt, sa oppositionsledaren Rolf Jönsson (C) förra veckan.

Utbildningsnämndens sammanträde för budget 2018 hålls den 6 november.