Far och son Idoff har avlidit

Olofström Artikeln publicerades
Marcus Idoffson, 2011: ”Jag ska inte ge mig förrän vi gett ut ett par album till”. Förra veckan gick han bort efter flera års kamp mot hjärntumören som upptäcktes 2009.
Foto: Gunnel Persson
Marcus Idoffson, 2011: ”Jag ska inte ge mig förrän vi gett ut ett par album till”. Förra veckan gick han bort efter flera års kamp mot hjärntumören som upptäcktes 2009.

Far och son, Berth Idoff och Marcus Idoffson, har gått bort. Sydöstran minns två stora dansbandsmusiker som lämnar många varma minnen efter sig.

Beskedet om Marcus Idoffson och Berth Idoffs bortgång kom under torsdagen. Flera Olofströmsbor har sedan delat minnen, bilder och filmer, via sociala medier för att minnas dansbandsmusikerna.

Atenzia Records medieredaktion skriver ”Det är med stor sorg vi fått reda på Marcus Idoffson och även hans pappa Berth gått bort. Två otroligt trevliga och varma människor och inte minst duktiga musikanter”. Eulogin har sedan fyllts med minnen och kondoleanser från fans runtom i Sverige.

Marcus Idoffson fick 2009 beskedet att han hade drabbats av en obotlig hjärntumör och sedan en tid tillbaka fick även Berth Idoff ett besked om cancer. Deras sista dagar tillbringades på samma hospice, med öppna dörrar mellan sina rum, och med familj, skriver dansbandstidningen FJL.

Förutom ett arv med otaligt många spelningar - för PRO, julmusik och julkonserter i Jämshögs kyrka, Furuboda folkhögskola och under tillställningar i bygden, och med Berth Idoffs orkester ute i Sverige - minns även bygden två varma människor.

Sydöstrans chefredaktör, Anders Nilsson, minns två personer med drivkraft i bygden under sina år som lokalreporter i Olofström:

– Berth Idoff var en väldigt stor profil på alla sätt, och man förstod när jag arbetade där hur betydelsefull han var för bygden.

– När Marcus sedan tog över orkestern blev det ett generationsskifte som fungerade väldigt bra. Jag har sedan följt Marcus som musiker, men även hans sjukdom. Man har hoppats på det bästa, så det är mycket tråkigt att få höra det här beskedet.

Orkestern Berth Idoff bildades 1955 och har sedan 1960-talet varit en av de mer populära dansbandsorkestrarna i södra Sverige. Bandets första album ”Sjung, dansa och le” släpptes 1975 och ett av de sista albumen 2011, ”Lätt för mig”, med låtar som ”Vad gör vi nu med alla våra drömmar” och ”Som en underbar sång”. År 2000 tog sonen Marcus Idoff över bandet med sin fru Lotta och 2015 firade bandet 60 år.

2014 släppte familjen Idoff, Marcus och Berth tillsammans med Marcus fru Lotta på sång och sonen Charlie på trummor, en ny skiva i samband med en inplanerad julkonsert i Jämshög. 2017 gjorde familjen även turnén ”Sånger från hjärtat” och senast i början på det här året uppträdde Berth Idoff under en julkonsert i Folkets hus.

Familjen Idoff och Idoffson. Charlie, Lotta, Berth och Marcus.
Foto: Bertil Knoester
Familjen Idoff och Idoffson. Charlie, Lotta, Berth och Marcus.

Sydöstran träffade Marcus Idoffson 2011, när han arbetade som musiklärare för Holje musikklasser, som då berättade hur viktig musiken var för att hantera sjukdomen.

– Den gör mig själsligt glad och på det sättet får jag energi.

Han startade sitt första band när han gick i femte klass under uppväxten i Jämshög. Efter gymnasiet fortsatte han med musiken och träffade då sin fru, Lotta Dahlström (numera Idoffson), och turnerade land och rike.

– Musiken har alltid varit en del av mitt liv och musik skapar känslor. Jag vill sprida glädje och gör det genom musiken, sa han då.

Berth Idoff och Marcus Idoffson växte båda upp i Olofström, men har även bott i Åhus under en tid. De blev 77 år och 38 år gamla.