Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Friluftsplanen börjar bli klar

Hur kan bygden utveckla friluftslivet? Den frågan har kommunen ställt vid två medborgarforum i Kyrkhult och Olofström. Förra veckan blev det första utkastet klart.
– Vi bearbetar idéerna just nu, säger Daniel Ottosson.
Olofström • Publicerad 15 december 2017
Daniel Ottosson, teknisk samordnare på kommunen, berättar om friluftsplanen för Sydöstran.
Daniel Ottosson, teknisk samordnare på kommunen, berättar om friluftsplanen för Sydöstran.Foto: Anton Kyhlbäck

På högsta statliga nivå bestämdes det 2012 att friluftslivet ska bli bättre i Sverige.

Enligt Naturvårdsverket ska kommunerna förbättra friluftslivet, naturförståelsen och utvecklingen av bygden. Under hösten har Olofströms kommun hört med invånarna vad som kan utvecklas.

Annons

– Det här arbetet gäller att göra naturen mer tillgänglig för alla, och se till att det finns god kunskap om friluftslivet, säger Daniel Ottosson, kommunens tekniske samordnare, i en intervju med Sydöstran.

Det är en mulen vinterdag, i början av december. Snön har inte lagt sig än vid sjön Halen. Daniel Ottosson visar med hela handen om olika idéer som kommunen har för att rusta upp stigarna och stranden.

– Naturreservatet Halen utvecklas på flera sätt. Bland annat så att man rida, men även förbättra möjligheterna för att vandra.

Senast i oktober skrev Sydöstran om att bygga en parkering särskilt avsedd för en hästled - som de väntar på dispens om från länsstyrelsen. En plats om 750 kvadratmeter är tanken att ett hästbad, en grillplats och en intilliggande hage ska byggas.

Detta är en av kommunens flera friluftsmål. För att göra bygden mer attraktiv för turister, och dess inneboende medborgare.

I oktober hölls medborgarforum i Kyrkhult och i Olofström. Förra veckan sammanställdes invånarnas förslag:

”Sjöfågelflottar samt ett fågelskådartorn vid Långasjön i Vilshult” var det någon som önskade. Någon önskar elektroniska kartor och appar för leder och besöksplatser i kommunen.

En annan menar att det är ”Viktigt att värdetrakter och biologiskt intressanta platser kommer med i planen”.

Flera röster påpekar att det behöver rensas och rustats upp vid Holjeån.

– Det vi arbetar med nu är sådant vi har hört tidigare, vad som behöver utvecklas, men även nya förslag från våra träffar i Kyrkhult och i Olofström, säger Daniel Ottosson, som arbetar för kommunen sedan två år tillbaka.

om att kommunen satsar på kanotvärdar för att ta hand om turister och rastplatser.
om att kommunen satsar på kanotvärdar för att ta hand om turister och rastplatser.Foto: Joel Attemark
Annons

Kommunens satsning kallas LONA - ”Den lokala naturvårdssatsningen”.

Som många säkert känner till har tidigare projekt varit att inventera värdefulla träd, stigar har förbättras vid Himmelsberget och i Gränum har gång- och cykelleder upprättats.

Mycket har förbättrats. Men många problem kvarstår, som nu kommunen ska arbeta med genom sin naturvårdsplan och friluftsplan.

I vår ska bland annat arbetet med Tulseboda brunn ta fart.

– Då ska det förstärka axeln från Tulseboda brunn till Södersjön, berättar Daniel Ottosson, och förklarar att kommunens KOM-projekt med ägaren till Tulseboda brunn, Måns Areskoug, kommer att vara med och utveckla detta under våren.

Senast i veckan ansökte kommunen om strandskyddsdispens i Tulseboda brunnspark - med bland flera idéer i området, så kan det bli en grillplats med skärmtak.

Kommunen har också startat ett projekt för att synliggöra naturen omkring, Snöflebodaån, Vilshultsån och Holjeån med två vandringssträckor och tolv anhalter. I juni skrev Sydöstran även om kommunens nya treåriga projekt ”Naturturism i Olofström” och i oktober anlitades en ny turiststrateg i det arbetet.

– Det är många olika delar som vävs samman, säger Daniel Ottosson, när Sydöstran försöker sammanställa kommunens olika projekt.

Planerna för att utveckla naturvården och friluftsplanen är alltså en del av ett långtgående projekt. I slutet på nästa år beräknas planerna vara färdigställda.

Fram till den sista januari kan Olofströmsborna lämna in synpunkter och förslag på hur friluftslivet kan utvecklas.

Anton KyhlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons