Grannar vill starta boule- och fritidsplats

Olofström Artikeln publicerades
Edgar Mörk och Björn Engstrand visar hur man spelar boule.
Foto:Anton Kyhlbäck
Edgar Mörk och Björn Engstrand visar hur man spelar boule.

Decemberkylan är på ingång. Men sommaren och våren är inte långt bort i tankarna.

I alla fall för två grannar i Gränum som vill anlägga en fritidsplats i grannskapet till nästa år.

Björn Engstrand drar på sig ordentligt med kläder - varma skor, luva och mössa. Tisdagsnattens snötäcke har töat nyligen töat.

Ett stenkast från hans hus ligger gräsplatsen där han och grannen Edgar Mörk hoppas kommunen kan bevilja - och eventuellt hjälpa till med - att bygga en rastplats med en boulebana.

Och kanske en gemensam rastplats - där det kan grillas och anordnas andra aktiviteter.

– Jag tycker det är en kul idé, och vi hoppas det är många som är intresserade, säger Edgar.

Vi är i Gränum och i ett område med 35 hushåll där Björn och Edgar har delat ut lappar till sina grannar för att höra om det finns ett intresse.

– Jag spelade boccia när jag var yngre, som är ett typ av boulespel fast med träklot, säger Björn Engstrand, när han berättar om hur han fick idén.

– Kommunen har skött gräsplatsen i fråga väldigt bra med klippning. Sen såg jag något utländskt reportage om äldre som hittar på grejjer. Så då kom jag på idén och gick över till min granne Edgar.

Förr några veckor sedan lämnade de in ett medborgarförslag och fick snabbt svar från kommunen:

"För att ta ställning till förslaget skulle vi vilja veta om det finns en grupp eller nätverk av människor som kommer att träffas regelbundet och spela boule ifall vi anlägger en boulebana i grönområdet"

På torsdagen hade bouleduon sammanlagt nio underskrifter med intresse från grannskapet. Den sista november lämnar de över lapparna till kommunens tekniska samordnare, Daniel Ottosson.

Sen hoppas de att en fritidsplats - med en boulebana på ungefär 10 meter i diameter - kan anläggas.

– När jag flyttade hit 75, när det skulle byggas nya hus i området, då var det massor med ungar på gatorna, säger Björn Engstrand, 67, som nyligen gått i pension.

– Men nu är vi i princip bara pensionärer i grannskapet. Jag tror att det kan vara bra med den sociala biten, att grannarna kan träffas och ha kul, och sen är det bra med motion.