Guldsmedsaffären skulle bli ett lätt byte

Olofström Artikeln publicerades

Teveprogrammet ”Efterlyst” spelade upp ett samtal mellan de misstänkta rånarna i Gubbligan.
Där pratade man om hur lätt det är att råna guldsmedsaffären i Olofström.

– Jäkligt obehagligt, jag kände mig illa till mods, det kom två firmor och ville säja larm bara ett par dagar efter programmet, säger ägaren Lars-Göran Lundh till Sydöstran.
Det har väl inte undgått någon att den misstänkta rånartrion som fått namnet Gubbligan under flera veckors tid har fått stå till svars för ett antal bankrån de senaste åren.
Två av de gärningar som de är misstänkta för är tillslagen mot Nordea och Swedbank i Olofström.
Åklagare Pär Andersson har också delgett dem misstanke om förberedelse till rån på Handelsbanken i Olofström och ortens guldsmedsaffär.
– Jag var helt ovetande om detta, sade Lars-Göran Lundh när åklagaren presenterade sina bevis.
Han är nu orolig för att inslaget som miljoner tevettittare har sett ska få potentiella brottslingar att söka sig till Olofström.
– Det värsta är ju att det inte är sant. Vi har inte mycket guld i butiken, det mesta är attrapper, men det är klart att man blir orolig för vad som kan hända.
Han är kritisk till att ”Efterlyst” sände inslaget.
– Jag borde i alla fall fått tala om att det är en missuppfattning att det skulle finnas stora värden i affären.
På bandinspelningen säger den ene misstänkte rånaren att det är en lätt match att råna guldsmedsaffären: ”Grönsakshandlaren är ju borta, men vi har ju gulddhaket. Lundhs Ur och Guld. Det ska vi kunna ta. Inga poliser och massor av montrar.”.
– Eftersom det kom ett par larmförsäljare redan efter ett par dagar så utgår jag ifrån att massor av människor har sett inslaget och man får ju helt fel bild av hur det ser ut i butiken, säger Lars-Göran Lundh som har kontaktat redaktionen för Efterlyst.
– De har lovat att ta bort inslaget från internet, vi får hoppas att de gör det också.
Rättegången mot Gubbligan är nu slut. Domar faller om en månad.