Hårdkokt olofströmare leder tv-satsning

Olofström Artikeln publicerades

OLOFSTRÖM · Sexton rymdaspiranter ställs i kväll inför stenhårda utmaningar i TV3:s nya satsning Astronauterna. Den mardrömslika utbildningen leds av kustjägarkapten Peter Bovét från Olofström.

Med start i kväll ska åtta män och åtta kvinnor slåss om en biljett till rymden i teveprogrammet Astronauterna. Programledare är Claes Åkeson. Vid sin sida har han kustjägarkapten Peter Bovét och flygmajor Alf Ingesson-Thor, som båda handplockats av militären för uppdraget.
I hemkommunen Olofström är 34-årige Peter Bovét mer känd som Peter Adolfsson. Han gifte sig i höstas och tog hustrun Jeanettes efternamn. För tillfället befinner han sig med familjen i Texas för att spela in kommande program av Astronauterna.
Mjuk person
Vem kan bättre än hans mamma Kerstin Adolfsson beskriva den fruktade kustjägaren?
– Programmet blir säkert tufft för deltagarna. Men inte för honom. Han är seg och stryktålig, säger hon.
Har han alltid varit lika tuff?
– Ja, fast han är mjuk som person. Han ser nästan lite för hemsk ut på reklamaffischerna, anser Kerstin Adolfsson.
Peter Bovét gjorde värnplikten som kustjägare i Vaxholm. Han är utbildad attackdykare och har stannat kvar inom militären. Han beskrivs som en äventyrare. I dag jobbar han som kapten i Karlsborg.
– Han har skött sig bra. Det är verkligen roligt att han valdes ut att vara med i programmet. Det är inte så lätt när man inte varit i rampljuset förut. Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer, säger Kerstin Adolfsson.
Rena mardrömmen
Enligt TV3 ska de sexton aspiranterna möta sina värsta rädslor under astronaututbildningen, som drivs i samråd med bland andra Nasa. De vet att det kommer att bli hårt. Men de har ingen aning om att de ska utsättas för rena mardrömmen i gallringen efter aspiranten med det rätta virket.
Första natten när de just somnat ska Peter Bovét väcka dem brutalt och tvinga ut dem på en extremt påfrestande nattlig språngmarsch med packning.
Och det är bara början.