Höjdare tog över förstaplatsen

Olofström Artikeln publicerades

FARABOL
Högre än Rävabackens 189,65 meter över havet kommer man inte i Blekinge.
I lördags invigdes det som blivit Blekinges nya högsta punkt.
- Det har kommit sanningssökare ända från Stockholm för att vara med om invigningen, säger Birgit Johnsson med stolthet i rösten.

Som ordförande i Farabols byalag och ägare till den högsta punkten hade Birgit Johnsson all anledning att vara stolt och glad över att Blekinge fått en ny topp.
Under lördagens officiella invigning av Rävabacken talade hon stolt om hembygden Farabol och hur den högsta punkten kom att bli känd.
- Vi som bott här har alltid anat att det var riktigt högt just här. Men nu är det officiellt att Farabol är en riktig höjdare.
Drygt 120 personer trotsade augustiregnet och tog sig till toppen av Rävabacken för att närvara vid invigningen.
- Det är något speciellt med Farabol, konstaterade kommunalrådet Margaretha Olsson i sitt invigningstal. Och det märks att det är engagerade människor som ligger bakom allt arbete och som nu står överst på trappan. Stoltheten över hembygden är det som fungerar som drivkraft.
Mätningarna av Rävabacken tog fart under slutet av 2004 och under början av år 2005. Orienteraren Marko Karkulehto fick under flera träningar visat för sig på kartan att det fanns höjdkurvor på över 180 meter i området.
Han var tvungen att stilla nyfikenheten och började beta av området med sin GPS-navigator. Genom sitt arbete på Lantmäteriet kunde han med hjälp av avvägningsinstrument få fram den exakta höjden 189,65 meter och för alltid skriva in Rävabacken i historieböckerna.
- Det är drygt tolv meter högre än den högsta naturliga platsen vid Boafalls backe som tidigare varit högsta punkten, säger Marko Karkulehto.
När bandet klippts var det många av besökarna som ville stå på toppen av Blekinge.
- Invigningen av Rävabacken som Blekinges högsta punkt är bara starten på byalagets satsning på Farabol, berättar Birgit Johnsson. Nästa projekt är bland annat att intervjua folket i bygden för att bevara berättelser och kunskaper om Farabol.
Efter att det skålats ordentligt för den nya höjdpunkten väntade fler festligheter i Birgit Johnssons och systern Ingegärds stuga ett stenkast därifrån. Med musikens hjälp ekade Farabolsvisan länge ut över nejderna.