Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Idrottsgymnasiet är vägen mot drömmen

På det lokala hockeygymnasiet i Olofström lever drömmen.
Närmare än så här kan inte en 16-åring komma sin sport utan att släppa skolarbetet.
– Här får de chansen att testa hur långt talangen räcker. Och sköta skolan, säger tränaren och förre elitspelaren Morgan Svensson.
Olofström • Publicerad 10 januari 2012
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson
Foto: Bo Åkesson

På gymnasiet har det blivit allvar. Både när det gäller ishockey – och skola. I Olofström går 14 grabbar i den speciella hockeyprofilen som funnits ett tag. Skolan har dessutom flera andra idrottsprofiler, inte minst i bågskytte, innebandy och orientering.

Och här hymlas det inte. Målet är att nå eliten.

Annons

– Det har sitt pris. Mycket träning till exempel. Men de som är här älskar sin sport, har vuxit upp med den, och är väl förberedda för att träna, säger Morgan Svensson, utvecklingsansvarig i Olofströms IK som samarbetar med gymnasieskolan. Han har bland annat spelat hockey i elitklubben Färjestaden, i landslaget, och varit tränare på alla nivåer.

– Visst är det möjligt att vara med här även om man inte tänker satsa på elitnivå. En del söker sig hit för att pröva sina vingar och se hur långt det bär, fortsätter han och tillägger:

– Det skulle däremot inte gå utan yttersta målet på ett nationellt gymnasium. Där skulle en kille inte trivas bland de andra om han inte var inriktad på högsta nivå.

I Olofström tränar de 14 killarna i klubben och på skolan. Det blir fyra träningar med klubben, två ispass och två fyspass i skolan i veckan. Plus matcher.

Det låter mycket?

– Jag tycker inte det om man vill vara med på den här nivån. Jag tror inte att man tränar mer i dag än förr i tiden. Skillnaden är bara att man tidigare höll på med fler sporter.

– Jag tror inte heller att förslitningsskadorna är fler. De har alltid funnits i elitidrotten. Men dagens ungdomar är koordinatiskt mycket sämre. Förr klättrade barn i träd. I dag sitter de framför en dator, säger Morgan Svensson som har 30 års erfarenhet som tränare.

– Däremot är de klokare idag. Ungdomar av i dag är mer lyhörda och utför det jag säger. Det gör dem också mer mottagliga för att träna rätt.

Morgan Svensson framhåller flera fördelar med gymnasiets hockeyprofil.

– Vi kan sprida ut fyspassen, som annars låg innan ett ispass i klubbens träning. Det ger bättre möjligheter till inte minst återhämtning. På våra förmiddagspass kan vi bryta ner träningen, jobba mer med detaljer, och anpassa den efter individen, säger han.

Annons

Elithockeyskolor på riksnivå stör honom inte. Tvärtom.

– Det är din mognad som avgör. Det finns säkert ett mörkertal av killar som inte mår bra av att flytta iväg. Men för en del tror jag rent av att det kan vara en fördel att komma hemifrån. De kanske ska flytta för att uppnå den där sista utvecklingen. De här skolorna har alla elitförutsättningar. Och Sverige ligger också långt fram med unga duktiga spelare.

Mats Blennow
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons