Inga SD-kandidater i kyrkovalet i Olofström

Olofström Artikeln publicerades
Finns gott om alternativ på stifts- och riksnivå. Men lokalt är det bara två olika nomineringsgrupper i de båda församlingarna i Olofström.
Foto:Jan Hinderson
Finns gott om alternativ på stifts- och riksnivå. Men lokalt är det bara två olika nomineringsgrupper i de båda församlingarna i Olofström.

Sverigedemokraternas storsatsning på kyrkovalet lyser med sin frånvaro i Olofström.

– Vi hade ett möte i frågan, och två kandidater anmälde sig. Men en ställde aldrig upp och den andre hoppade av, förklarar Max Nielsen, som är Sverigedemokratenas gruppledare i kommunfullmäktige.

Han berättar att han själv inte är med i kyrkan och hade gått och trott att de hade representation i valet, men i ett sent skede upptäckt att det inte fanns någon SD-lista.

– Tyvärr har det blivit så. Det är några enstaka församlingar i länet där vi inte har lyckats skaka fram kandidater, säger Camilla Karlman som är politisk sekreterare för SDs landstingsgrupp.

Distriksordföranden Björn Tenland Nurhadi säger att det här är första gången som Sverigedemokraterna ställer upp i de lokala kyrkofullmäktigevalen:

– Det har varit upp till medlemmarna i varje kommun att bestämma hur de ska göra. I Karlskrona har vi kandidater i samtliga församlingar, Ronneby är med, liksom Sölvesborg och Mjällby. Men vi ställer inte upp i Asarum, Karlshamn och Olofström

– Vi får komma igen i riksdags- och kommunvalet nästa år, säger Max Nilsen i Olofström.

De som röstar i kyrkovalet har en uppsjö av nomineringrupper att välja på till Kyrkomötet och Stiftsfullmäktige även i Olofström.

Men till det lokala kyrkofullmäktige blir det alltså ett högst sedvanligt kyrkoval i de båda församlingarna i Olofströms kommun.

I Jämshögs församling står valet mellan Socialdemokraterna och den borgerliga konstellationen Levande kyrka. S-valsedeln toppas av Dan Orvegren och Levande kyrkas av Anders Svensson.

I Kyrkhult heter alternativen Socialdemokraterna och Aktiv kyrka i Kyrkhult. Den senare listan toppas av Ingrid Brånsjö och Socialdemokraternas av Jan-Anders Håkansson.