Intresset för att åka hoj växlar upp

Olofström Artikeln publicerades
Att intresset för motorcyklar är stort har märkts på Olofströms trafikskola. Hit söker sig många för att ta mc-körkort.
Foto:Joel Attermark
Att intresset för motorcyklar är stort har märkts på Olofströms trafikskola. Hit söker sig många för att ta mc-körkort.

Olofström ligger i topp över platserna där intresset för motorcyklar är som störst i Sverige. Söktrycket har varit enormt stort på mc-körkortsutbildningen.

– Det är helt sjukt. Vi har haft ett enormt tryck. Många vill ut och glida på små härliga vägar. Åkandet skapar en glädje och gemenskap, säger Peter Sehlin på Olofströms trafiksskola.

Kommunen är en av de mest motorcykeltäta i Sverige. Med 53,7 motorcyklar per tusen invånare så hamnar Olofström på en fjärde plats i landet visar statistik från SCB och Trafikanalys. Det har märkts på det ökade intresset för trafikutbildningarna.

– Många utifrån kommer hit för att lära sig, det kan hänga ihop med vårt rykte. Jag lägger mycket fokus på säkerhet. Att man ska vara självständig och tänka efter, säger Peter Sehlin.

Han tycker sig se en ökad medvetenhet också kring de risker som det innebär att åka motorcykel, men också i ett vidare perspektiv.

– Är man intresserad är det bra att komma och prova på först för att se om det är ens grej. För mig handlar det här jobbet om att skapa glädje, säger Peter Sehlin som utbildar nya motorcykelförare.

På uppfarten står det tre hojar. Hugo Erlandsson är precis tillbaka från att ha övat höghastighets körning. Han är en av många elever här som ser framemot att få börja åka motorcykel. Till vardags kör Hugo Erlandsson moped men nu vill han ta steget vidare.

– Det är inget som är svårare än det andra. Det är bara mycket att lära sig, säger Hugo Erlandsson.

I nuläget är drömhojen en Yamaha, men vad Hugo Erlandsson tänker göra med sitt nyvunna körkort är inte helt klart.

– Jag har inga planer direkt utan tänker bara köra omkring och ha lite skoj, säger Hugo Erlandsson om vad som väntar efter uppkörning.

För många nyblivna åkare blir den första givna utflykten att åka till Tydingesjön i Östra Göinge. Där brukar det samlas flera hundra knuttar på torsdagar under sommarhalvåret för att umgås. Åkarna kommer i många fall då från Olofström.